Spaanse jagers eisen dat jachthonden buiten dierenbeschermingswet vallen

door admin
Spaanse jagers eisen dat jachthonden buiten dierenbeschermingswet vallen

Eind vorig jaar werd in Spanje eindelijk een wet aangenomen waarmee dieren niet meer als dingen maar als levende wezens met gevoel beschouwd worden. Daarmee kregen dieren in Spanje meer rechten en werden ook sancties verzwaard op overtredingen zoals dierenmishandeling en het in de steek laten van dieren. De jagersverenigingen in Castilla La Mancha lijken met hun wens succes te gaan hebben. In februari sloot de regionale regering jachthonden namelijk uit van het laatste voorontwerp van de wet op dierenwelzijn. Dit lijkt ook de regio Valencia te willen doen. Volgens de petitie van de jagers zou er een andere categorisering moeten komen voor jacht- en werkhonden. Bovendien wil men een aanpassing van het concept ‘in de steek gelaten dieren’. Daarmee zouden jagers niet aansprakelijk gehouden kunnen worden als hun dier tijdens de jacht kwijtraakt. Ook zou geen verplichting moeten gelden om jachthonden aan te lijnen op de openbare weg. Ook moet het werk van jacht- en herdershonden niet onder het concept dierenmishandeling kunnen vallen. 

Op sociale media wordt tegen deze wens en gang van zaken geprotesteerd onder de hashtag #LosPerrosDeCazaTambiénSonPerros (jachthonden zijn ook honden). Volgens dierenrechtenorganisaties is de definitie van huisdier een probleem. Nu gelden alleen dieren die bij mensen in huis leven als huisdier. Daarmee worden jachthonden op subtiele wijze uitgesloten van de bescherming die huisdieren in theorie genieten. De definitie van huisdier zou uitgebreid moeten worden tot alle dieren die in een menselijke omgeving met mensen samenleven. Als jachthonden geen rechten hebben, kunnen jagers met ze doen wat ze willen. 

Jachthonden in Spanje

In Spanje worden vooral galgo’s en podenco’s gebruikt bij het jagen. Na het einde van het jachtseizoen doorgaans in februari worden deze honden vermoord, ‘raken ze kwijt’ of worden ze ergens achtergelaten. De jacht is handel en als de honden niets meer kunnen doen, zijn ze ook niet van nut voor de jagers.

Spanje is het enige land dat jacht met dit type honden nog toestaat. De honden moeten hazen, vossen en ander wild klem zetten, zodat de jagers ze gemakkelijk neer kunnen schieten. Deze praktijken zijn al decennialang verboden in andere Europese landen. Zo geldt in Duitsland al sinds 1952 een verbod, in België sinds 1995, in Schotland sinds 2002 en in het Verenigd Koninkrijk sinds 2004.

Naar schatting vinden 50.000 jachthonden jaarlijks een vroegtijdige dood. De federatie van galgo’s in Spanje ontkent dit. Deze heeft 13.000 leden, waarvan 4.000 fokkers zijn. Alle eigenaren moeten hun honden registreren om deel te kunnen nemen aan de jacht. Dierenrechtenorganisaties zijn van mening dat er veel illegale fokkerijen zijn en dat zeker niet alle honden gebruikt voor de jacht netjes bij de federatie worden ingeschreven. 

Volgens de milieupolitie van de Guardia Civil is 40% van de mishandelde of verlaten honden die aangetroffen wordt een type jachthond. Vorig jaar ging het om 27.724 honden. Het werkelijke aantal ligt veel hoger, omdat dit alleen de honden betreft die agenten van Seprona hebben aangetroffen. 

Jagers gingen 15 april al de straat op om te protesteren tegen opname van jachthonden in de wet op dierenbescherming. Nu plannen ze op 26 mei opnieuw acties in verschillende Spaanse steden. 

Dit vind je misschien ook leuk