Overbevissing Middellandse Zee leidt tot aanspoelen walvisachtigen

door admin
Overbevissing Middellandse Zee leidt tot aanspoelen walvisachtigen

Overbevissing is volgens Toni Raga een van de oorzaken dat jaarlijks veel walvisachtigen aan de Valenciaanse kust stranden. Raga is directeur van de eenheid mariene zoölogie van het Instituut voor Biodiversiteit en Evolutionaire Biologie (ICBiBE) aan de Universiteit van Valencia.

Opvang

De opvang van de gestrande dieren wordt sinds 1994 uitgevoerd door La Granja, een herstelcentrum voor dieren in El Saler (Valencia), met steun van het ministerie van Milieu. Sinds 2007 worden ook dieren opgevangen door ARCA del Mar. Het laatstgenoemde herstelcentrum is gevestigd in het Oceanogràfic in Valencia.

Volgens José Luis Crespo, dierenarts en een van de leden van het wetenschappelijke team van het Oceanogràfic, is de invloed van de overbevissing slechts een ‘hypothese’. ‘Op dit moment kunnen we niet vaststellen dat de dolfijnen ondergewicht hebben omdat ze geen voedsel kunnen vinden, hoewel overexploitatie van de visgronden onvermijdelijk een negatief impact zal hebben op het onderwaterleven’, aldus Crespo.

Vorig jaar zijn 35 gestreepte dolfijnen, 8 tuimelaars, 2 gewone vinvissen, 1 potvis, 1 grijze dolfijn en 1 griend op de kust van de provincie Valencia aangespoeld, blijkt uit een rapport dat door de ICBiBE in opdracht van het Ministerie van Milieu is opgesteld. Het netwerk om gestrande dieren op te sporen is in de loop der jaren beter en efficiënter geworden waardoor het aantal meldingen is toegenomen. Er is een grotere bewustwording onder het publiek en ook vissers maken eerder een melding als ze bijvoorbeeld een schildpad in nood tegenkomen.

Onechte karetschildpad

Volgens de IUCN (internationale unie voor natuurbescherming) is de Onechte karetschildpad, of wel de Caretta caretta, wereldwijd de meest bedreigde schildpaddensoort. ‘Momenteel hoeven we ons niet al te veel zorgen te maken over de Onechte karetschildpad in de wateren van de Middellandse Zee’. Crespo waarschuwt wel dat als de huidige instandhoudingsprojecten niet worden uitgevoerd, de Onechte karetschildpad ook in de Middellandse Zee gevaar gaat lopen. Vorig jaar zijn 126 Onechte karetschildpadden aangespoeld.

Zwerfaval in de zee

Naast de invloed van de visserij op de walvisachtigen en dieren die in botsing komen met boten, wijst Raga ook op het gevaar van afval in de zee zoals plastic, rubber en aluminiumfolie. Dit komt steeds vaker in het spijsverteringskanaal van sommige dieren terecht en kan een directe dood tot gevolg hebben of reden zijn voor een stranding, omdat het dier erdoor verzwakt. Medsealitter is een project dat in 2016 is gestart om verontreiniging in de Middellandse Zee terug te dringen. Raga is betrokken bij een van de projectgroepen die analyseert wat voor effect microplastic heeft op schildpadden en andere diersoorten.

Klimaatveranderingen

Beide deskundigen menen dat klimaatveranderingen op lange termijn eveneens zullen zorgen voor veranderingen in het onderwaterleven . Temperatuurschommelingen in het water leiden ertoe dat vissen migreren en veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk