Spaanse premier voorstander van ondervraging over zelfbestuur Catalonië

door admin
Spaanse premier voorstander van ondervraging over zelfbestuur Catalonië

In een interview met de radiozender Cadena Ser in het programma Hoy por Hoy, geeft hij aan te hopen de begroting klaar te hebben in het eerste kwartaal van 2019. Daartoe wil hij de begroting eind november of begin december presenteren met het doel er vanaf volgend voorjaar al mee aan het werk te kunnen. Sánchez gaf aan in geen geval de geërfde begroting van de regering Rajoy voort te zetten. Hij gaf ook aan dat ‘de linksen een akkoord moeten bereiken om de verzorgingsstaat te verdedigen’, in een duidelijke oproep richting de linkse partij Podemos.

Met betrekking tot Catalonië zet hij in op ‘de wet en de dialoog’. Daarmee opent hij de wet naar een politieke oplossing voor Catalonië. Wel toonde hij zijn bezorgdheid voor de sfeer in deze regio op het moment. ‘Wat er op dit moment in Catalonië op het spel staat is niet de onafhankelijkheid maar de vreedzame samenleving’. 

Sánhez benadrukte weer dat de Catalaanse kwestie niet binnen een, twee of drie jaar opgelost zal kunnen worden, maar hij hoopt op het vinden van een ‘oplossing op middellange termijn’. Met betrekking tot de roep om een referendum over zelfbeschikking van de separatistische Catalaanse regering gaf de premier toe dat een ondervraging mogelijk kan zijn. Echter niet over zelfbeschikking, maar wel over ‘zelfbestuur’. In dit opzicht specificeerde de Spaanse premier dat de betreffende stemming dan zou gaan over een ‘nieuw statuut van Catalonië.’

Pedro Sánchez riep eveneens tijdens het interview de separatisten op tot zelfreflectie omdat hij constateert dat de Catalaanse samenleving verdeeld is in twee blokken en dat dat een ongewenste dynamiek is.

Verder ging Sánchez nog in op een nieuwe belasting voor banken op financiële transacties en op de opname van een heffing op diesel die zal worden opgenomen in de nieuwe staatsbegroting. 

Dit vind je misschien ook leuk