Costa Brava bedreigd door bouwprojecten

door admin
Costa Brava bedreigd door bouwprojecten

Cadaqués is van plan om 104 vakantiewoningen en een luxe hotel te bouwen in het Sa Guarda gebied aan de rand van het natuurpark Cap de Creus. De bouw zou dit najaar van start kunnen gaan omdat alle vergunningen zijn goedgekeurd. De plannen dateren uit 2010, maar zijn opnieuw in werking gesteld.

In de baai van Aiguafreda bij Begur wil men in vrijwel het laatste stukje ongerepte gebied 265 vakantiewoningen en drie hotels bouwen. De gemeente heeft de uitbreiding van de diensten (elektriciteit, water en riolering) al goedgekeurd. Het betreft een oud project uit 1975 dat al jaren in de vergetelheid is geraakt en na de crisis weer aan de oppervlakte is gekomen.

Het zijn niet het enige voorbeelden. In elf van de 22 gemeente aan de Costa Brava zijn plannen om in totaal 10.000 nieuwe woningen te bouwen.

SOS Costa Brava platform

18 milieuorganisaties uit Girona en andere delen van Catalonië hebben zich verenigd om te strijden tegen de stedelijke ontwikkelingsprojecten aan de Costa Brava. Met de slogan Ni un gramo más de cemento en nuestro litoral, geen gram cement meer langs onze kustlijn, heeft de nieuwe groep een campagne gelanceerd. SOS Costa Brava platform wil het bewustzijn verhogen van de bouwplannen en geld inzamelen om technici en advocaten in te huren die de plannen kunnen tegenhouden.

Het platform is al in actie gekomen en heeft daardoor de plannen voor een aantal projecten voor stedelijke uitbreiding voorlopig stil weten te leggen. Het betreft onder andere de bouw van 1.108 vakantiewoningen in Rodors en Jonquers nabij Pals, vakantiewoningen en hotels aan de baai van Aiguafreda in Begur, de ontwikkeling van 72 luxe appartementen in het bos Pineda d’en Gori in Palamós en de uitbreiding van de C-32 tussen Blanes en Lloret de Mar.

Daarnaast heeft de organisatie dertien eisen ingediend bij de regering, de Generalitat, la Diputación de Girona en gemeenten om bosgebieden en andere beschermde gebieden te beschermen.

Fonds

Het platform wil niet alleen geld inzamelen om advocaten te kunnen inzetten , maar het wil ook een fonds oprichten om landschapsgebieden te beschermen en te herstellen. Er zijn plannen om in 2020 aan de Coast Brava een biosfeerreservaat te realiseren. De bouw van al die huizen en hotels zullen dit reservaat alleen maar in de weg staan.

Schadevergoeding

Een nadeel van het tegenhouden van de stedelijke uitbreiding is volgens de burgemeester van Begur, Joan Manel Loureiro, dat grondeigenaren gecompenseerd moeten worden als de bouw niet door zou gaan. Volgens hem zou de schadevergoeding in zijn gemeente al op kunnen lopen naar een bedrag van tussen de 50 en 70 miljoen euro. Eduard de Ribot, advocaat voor de milieuorganisatie Iaeden-Salvem l’Empordà, benadrukt dat compensatie een uitzondering zal zijn en in de meeste gevallen helemaal niet bestaat.

Gezien het aantal inwoners dat in de regio woont, is een woninguitbreiding wenselijk en noodzakelijk. Wel moet gekeken worden waar de woningen het beste gebouwd kunnen worden, zonder dat zij te veel impact op het milieu en het landschap hebben. Uitbreiding van vakantiewoningen moet worden vermeden.

Dit vind je misschien ook leuk