Spanje komt met nieuwe wet rond digitale erfenis

door admin
Spanje komt met nieuwe wet rond digitale erfenis

Tot nu toe was het erg moeilijk om Facebook-, Twitter- of andere sociale media-accounts van overleden personen te verwijderen met vaak pijnlijke gevolgen. Het gaat om de gewijzigde Wet op Persoonlijke Gegevensbescherming en Digitale Rechten waarin nabestaanden het recht hebben om de digitale erfenis van hun overleden dierbare te kunnen verwijderen of beheren. 

De erfgenamen van de overledene kunnen contact opnemen met de bedrijven die online informatie over de persoon bewaren, zoals sociale media als Facebook, Twitter, Amazon of Apple, om deze te verzoeken die informatie te verwijderen of te wijzigen.

Volgens de nieuwe regels mogen de erfgenamen of aangewezen familieleden van de overledene verzoeken om toegang tot zijn of haar profielen, deze te verwijderen of aan te passen, zolang de overledene niet expliciet dit verboden heeft toen hij of zij nog in leven was.  In de praktijk werd het al vaak zo geregeld maar het was nog niet officieel vastgelegd.

Catalonië

Tot nu toe had alleen Catalonië wetgeving op dit vlak. De wet erkende hier het concept digitale erfgenaam. De regio beschikt ook over een register met instructies over wat te doen met de online informatie van iemand.

Grote sociale mediabedrijven bieden al wel de mogelijkheid dat erfgenamen beslissen over de accounts van hun overledenen. Bij Facebook krijgt iemand twee keuzes: het verwijderen van het profiel of het behouden van een herinneringsaccount. Twitter staat ook toe dat geautoriseerde contacten een account laten verwijderen. Dit contact krijgt echter zelf geen toegang tot die account.

Dit vind je misschien ook leuk