Grote walvis dood aangespoeld op Spaans strand

door admin
Grote walvis dood aangespoeld op Spaans strand

Het is de tweede dood aangespoelde walvis van de afgelopen week en de zevende in de maand. Het gaat om een volwassen mannetje. De walvis die eerder vorige week aanspoelde in Nemiña (Muxía) was een pasgeboren jong van zes meter lang. De gewone vinvis werd zaterdag als eerste gezien door een passant, die direct de autoriteiten waarschuwde. Die waarschuwden op hun beurt ook de Coördinator voor onderzoek naar Zeezoogdieren (CEMNA).

Lois García Carballido, burgemeester van Ponteceso zei dat in eerste instantie het werk erop is gericht het zeezoogdier op het droge gedeelte van het strand te krijgen. Adviezen van biologen en autoriteiten van de Xunta op werden daarbij om gezondheidsredenen gevolgd. Volgens Carballido heeft de gemeente interesse om het skelet van de walvis te behouden voor het gemeentelijk museum. 

Dat er de laatste tijd walvissen aanspoelen langs deze kust, kan volgens de voorzitter van CEMNA liggen aan dat de dieren van route zijn veranderd. Uit analyse van gegevens van de afgelopen jaren blijkt de mogelijkheid dat de gewone walvis niet meer zover naar het zuiden trekt, waardoor ze vaker voorkomen langs deze kusten. De laatste tijd worden er bij de Galisische kust meer walvissen gezien.

De zaterdag aangespoelde walvis is de zevende die sinds begin dit jaar is aangespoeld. Experts denken dat dit exemplaar al enkele dagen dood in de zee dreef en door de golven en stromingen naar de kust is gebracht.

Op het ongewone schouwspel kwamen zaterdag en zondag honderden mensen af die het dier van dichtbij bekenen en foto’s namen.

Dit vind je misschien ook leuk