Zeshonderd dorpen in tien jaar tijd verlaten in Galicië

door admin
Zeshonderd dorpen in tien jaar tijd verlaten in Galicië

Dit blijkt uit onderzoek van het Spaanse instituut voor de Statistiek (INE) waarin het aantal inwoners per plaats wordt geteld. Bij de bestaande 2.000 verlaten dorpen kunnen nog circa 10.000 gehuchten worden opgeteld waar slechts 1 tot 10 mensen wonen. In veel gevallen gaat het hier om inwoners op vergevorderde leeftijd, waarmee de kans groot is dat ook deze dorpen in de nabije toekomst leeg zullen komen te staan.

Galicië heeft in totaal 30.246 unieke bevolkingsentiteiten, waaronder dorpen, parochies, gehuchten en kernen. Dat is bijna de helft van het totaal van 61.674 in heel Spanje. 70 procent van de Galicische bevolking leeft geconcentreerd op 6 procent van het oppervlak van de regio.

Het grootste gedeelte van de verlaten dorpen ligt in het noorden van de provincies Lugo en A Coruña. In die provincies liggen gaat het om respectievelijk 1.500 en 2.000 gehuchten die volledig verlaten zijn. Voor Pontevedra en Ourense liggen die getallen lager. Ortigueira (121), As Pontes (82), Muras (53) en Ourol (50) zijn gemeenten met de meeste verlaten gehuchten.

Leegloop gehuchten in heel Spanje

Niet alleen Galicië kampt met een leegloop van kleine dorpen. Het aantal ‘pueblos abandonados’ groeit in heel Spanje. Volgens gegevens van de afgelopen twee jaar steeg het aantal ‘pueblos abandonados’ in Lugo van 795 naar 838, in A Coruña van 641 naar 676, in Pontevedra van 258 naar 321 en in Ourense van 171 naar 193. Het aantal lege dorpen is in Pontevedra met 24 procent het snelst gegroeid.

Groeiende interesse in aankoop verlaten dorp

De andere kant van deze werkelijkheid is dat het aantal mensen met interesse om een verlaten gehucht in de regio te kopen toeneemt. Van het complete aanbod van dit type vastgoed in heel Spanje, ligt 40% in Galicië. Prijzen hiervoor variëren van 30.000 euro tot ruim 2 miljoen euro. De gehuchten worden aangeboden via de website aldeasabandonadas.com. Waar hier vijf jaar geleden amper 20 dorpen te koop werden aangeboden, zijn dat er nu al zeker meer dan 100 in heel Spanje. Volgens Elvira Fafián van Aldeasabandonadas zijn het vooral buitenlanders die investeren in een gehucht in Galicië om er te wonen of het te renoveren tot een landelijk vakantieverblijf.

Waar het jaren geleden om Russen, Belgen, Argentijnen en Finnen ging, ziet Fafián nu steeds meer Amerikanen, Nederlanders, Zwitsers en Duitsers. De landelijke vastgoedmarkt trekt echter ook steeds meer Spaanse kopers aan. Vaak gaat het dan om familieleden van voormalige bewoners van die dorpen, die terug willen naar hun roots en een dorp kopen om zich er te vestigen of het te gebruiken als tweede woning voor tijdens vakanties.

Dit vind je misschien ook leuk