Vaticaan verzet zich niet tegen opgraving Franco

door admin
Vaticaan verzet zich niet tegen opgraving Franco

Het Vaticaan zal zich derhalve niet verzetten tegen de opgraving van de gewezen Spaanse dictator als de rechters daartoe besluiten. Op 5 januari liet Alessandro Gisotti, woordvoerder van de Heilige Stoel, al weten de opgraving van de stoffelijke resten van Francisco Franco een zaak te vinden van de familie, de Spaanse overheid en de Spaanse katholieke kerk. 

‘Over de verplaatsting van de resten van Franco heb ik niets toe te voegen bij dat wat als is verklaard door de Heilige Stoel, ofwel, het gaat om een kwestie die de familie, de Spaanse regering en de kerk in Spanje aangaat.

De Spaanse overheid keurde 15 februari een decreet goed om de stoffelijke resten van de oud-dictator op te graven uit de graftome in de basiliek in de Vallei der Gevallenen ten noordwesten van Madrid. Dit werd gedaan op basis van een wettelijk mandaat waartegen de familie niet in verweer kan komen. 

De nabestaanden van Franco, zeven kleinkinderen, moeten nu de plek bepalen waar hun grootvader alsnog begraven gaat worden. Als de familie met een acceptabel voorstel komt, zal worden bekeken of deze nieuwe rustplaats voldoet aan de voorwaarden. Daarmee worden alle wettelijke voorwaarden bedoeld die verenigbaar moeten zijn met de openbare orde en veiligheid. Zo niet, dan zal de Spaanse regering zelf een besluit nemen.

Ook al is de laatste rustplaats nog niet definitief, de regering laat wel weten dat het herbegraven van Franco zal plaatsvinden in aanwezigheid van de directe nabestaanden en met ‘maximaal respect’ voor de waardigheid van de overledene en zijn familieleden. Franco overleed na veertig jaar dictatuur op 20 november 1975.

Eerder uitte de familie de wens dat Franco bijgezet zou worden in het familiegraf in de kathedraal La Almudena in het centrum van Madrid. Dit was volgens de overheid niet mogelijk vanwege ‘concrete risico’s voor de handhaving van de openbare orde, de openbare veiligheid en mobiliteit’.

De verwijdering van Franco uit de Vallei der Gevallenen was vanaf het begin van de regering-Sánchez in juni vorig jaar een van de beloftes aan de kiezers. De uitvoering van het plan liep desalniettemin maanden vertraging op wegens administratieve moeilijkheden. 

Dit vind je misschien ook leuk