Chaos voor fietsers op bizar ontworpen rotonde in Barcelona

door admin
Chaos voor fietsers op bizar ontworpen rotonde in Barcelona

In Barcelona maakte een stedenbouwkundnige het wel erg bont met zijn ontwerp voor de nieuwe verkeersaanduidingen voor fietsers.  Vermoedelijk is het een persoon geweest met niet veel fietservaring en al helemaal geen fietservaring in een drukke stad.

Ondanks dat verschillende Spaanse media een video plaatsten waarop goed te zien is hoe bizar de rotonde is vormgegeven en wat voor capriolen voetgangers en fieters uit moeten halen om van richting te veranderen, wordt nergens gemeld waar de rotonde precies is. 

Om de nieuwe rotonde als fietser te interpreteren moet je volgens de voice over in de video ‘een master hebben gedaan’. Een ware chaos van fietsers, voetgangers, scooters en steps is het gevolg.

De eerste uitdaging waar de fietser mee wordt geconfronteerd is om het verkeersbord überhaupt te zien. Dan is stap twee de interpretatie ervan. Naar rechts is gemakkelijk. Maar als je linksaf wilt slaan? Dan moet je eerst naar rechts, deels over de straat die van rechts komt richting de stoep. Dan steek je als het ware dwars het fietspad dat van rechts komt over, draait naar links en steekt dan de weg over waar je net vandaan kwam. Een fietser die van de tegengestelde richting komt moet eerst een rondje naar links fietsen en daarbij drie fietspaden oversteken alvorens hij zijn weg naar rechts kan vervolgen. De chaos die op de nieuwe signalering volgde, was zodanig dat de gemeenteraad heeft besloten alle verkeersaanduidingen weer te verwijderen. De filosofie nu is ‘doe wat je goeddunkt’…

Dit vind je misschien ook leuk