Ook roken op het strand wordt in Spanje aangepakt

door admin
Ook roken op het strand wordt in Spanje aangepakt

Stranden in Andalusië moeten rookvrij zijn. Dit vindt de Andalusische minister van Gezondheid en Families, Jesús Aguirre. Met als titel ‘Playa sin humo’ (strand zonder rook) moeten zowel de luchtkwaliteit en het imago van de kust worden verbeterd. Bovendien zijn peuken schadelijk voor het milieu. Een peuk doet er 5 tot 10 jaar over om te verdwijnen, vervuilt het zeewater en kan zeedieren doden wanneer deze peuken binnen krijgen.

Ook de gezondheid van de bevolking is een van de doelen die de minister met dit initiatief nastreeft. Aguirre presenteerde zijn idee op 31 mei, de Werelddag Zonder Tabak, een initiatief van de lidstaten van de World Health Organization. De kustplaats Motril in Granada doet al mee met het initiatief en Aguirre wil dat ook andere gemeenten zich erbij aansluiten.

Elke gemeente die aan de kust ligt kan zich aansluiten. Ze worden dan toegevoegd aan de website die voor dit project in het leven is geroepen. De betreffende stranden zullen vervolgens worden geëvalueerd en op vier niveau’s worden geaccrediteerd: lid, brons, zilver en goud. 

De gemeente belooft dan de genoemde stranden vrij te houden van tabaksrook en zal daartoe informatieborden en informatie verstrekken. In die informatie moeten ook de gezondheidsvoordelen van het niet roken worden genoemd.

Jaarlijks sterven in Andalusië 10.000 personen aan kwalen die worden toegeschreven aan het roken. Het vormt een van de belangrijkste gezondheidsproblemen in de Zuid-Spaanse regio.

Pionier Catalonië

Er zijn verschillende initiatieven in dit verband in Spanje. De autonome regio Catalonië is in dit verband een pionier. In 2006 voerde het al een campagne om mensen ervan te weerhouden te roken op stranden. Het eerste straand waar het verboden was een sigaret op te steken was L’Escala in Girona. Daaraan werden later de volgende toegevoegd: de stranden in Sant Feliu i Sant Pol y Canyerets in Sant Feliu de Guíxols; het strand Ocata in el Masnou; de stranden Sa Boadella, Canyelles, Treumal en Fenals in Lloret de Mar. Dergelijke acties zijn echter nog steeds vrijwillig en in veel gevallen leidt een overtreding van het rookverbod niet tot enige sanctie.

Galicië

De regio Galicië heeft met 79 het grootste aantal stranden die vrij zijn van rook. Die stranden liggen in 45 deelnemende gemeenten, zo blijkt uit gegevens van de regioregering. Het initiatief ging hier van start in Bayona (Pontevedra) met een rookverbod in 2012. In het artikel via deze link staat een interactieve kaart met daarop alle rookvrije stranden in de noordwest-Spaanse regio.

Asturië

Dit jaar is de regio Asturië gestart met het initiatief ‘Stranden zonder Rook’ om een leven zonder tabak te promoten onder de bevolking. Met de stranden Misiego, Miami en El Puntal in de gemeente Villaviciosa, Los Quebranteos in Soto del Barco als pioniers. De intentie is om het uit te breiden en zo een groot netwerk op te zetten van stranden waar niet meer gerookt wordt.

Murcia

Langs de 250 kilometer lange kust Costa Cálida liggen negen rookvrije stranden in vijf verschillende gemeenten dankzij een initiatief dat van start ging in 2018. Het heeft tot doel de bevolking bewuster te maken van de schadelijke effecten van roken op de gezondheid. Met de slogan ‘Niet roken is normaal’ is roken niet toegestaan op onder meer drie stranden in Mazarrón, één strand in San Pedro del Pinatar, San Javier, Los Alcázares en Aguilas. Klik hier voor een gedetailleerd overzicht.

Balearen

Alleen Ibiza heeft twee rookvrije stranden. Dit zijn het stadsstrand in Santa Eulalia del Rio en Playa de Talamanca. Er worden bij overtreding geen boetes opgelegd.

Canarische Eilanden

Van alle eilanden die bij deze archipel horen, geldt alleen een rookverbod op twee stranden op Gran Canaria. Het gaat om tien stranden in Mogán. Hier worden boetes opgelegd van 400 euro voor roken en tot 1.800 euro voor het uitdrukken van peuken in het zand. Het andere strand Playa de las Canteras ligt in Las Palmas en als je hier wordt betrapt met een sigaret in je hand kun je een boete krijgen van 300 euro.

Roken in cijfers

De laatste jaren is het aantal rokers in Spanje weer toegenomen. Artsen wijzen op een ‘ontspanning in tabaksvoorschriften’ als oorzaak. Roken is een van de belangrijkste risicofactoren om kanker te ontwikkelen en is verantwoordelijk voor 33 procent vn de tumoren en 22 pocent van het aantal sterfgevallen als gevolg van deze ziekte. Roken wordt bovendien in verband gebracht met hart-en vaatziekten en longziekten.

Ten opzichte van 2015 is de consumptie van tabak met 3 procent toegenomen, vooral onder jongeren. 34 procent van de bevolking rookt op dagelijkse basis, zo blijkt uit de laatste gegevens (uit 2017) van de Encuesta sobre Alcohol y Drogas en España (EDADES). 16,3 procent van alle rokers rookt dagelijks, 33,7 procent van hen heeft eerder ook gerookt, 43 procent rookte niet eerder en 7 procent rookt af en toe. Gemiddeld worden er tien sigaretten per dag gerookt en de gemiddelde leeftijd waarop met roken wordt begonnen is 17 jaar.

Van alle personen die roken hebben er 7 op elke tien minstens één keer een poging gedaan om te stoppen. Van wie daarin slaagde, deed 80 procent het zonder hulp. Meer mannen roken dan vrouwen met 22,9 tegenover 18,5 procent.

Dit artikel van Europa Press biedt een opsomming van alle rookvrije stranden per regio.

Leestip: Catalonië gaat roken in auto verbieden

Dit vind je misschien ook leuk