PSOE zou fors meer stemmen behalen volgens laatste peiling

door admin
PSOE zou fors meer stemmen behalen volgens laatste peiling

Dat partij zou tevens stijgen ten opzichte van de laatste peiling van afgelopen juni. Dit blijkt uit de maandelijkse enquete van het CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) uitgevoerd begin juli, vóór de stemming in het parlement over een nieuwe regering. De Partido Popular (PP), Unidas Podemos (UP) en Ciudadanos zouden respectievelijk tweede, derde en vierde worden met 13.7, 13.1 en 12.3% van de stemmen. Bij de laatste algemene verkiezingen was dit respectievelijk: 15.8, 14.7 en 16.7%.

Met name Ciudadanos levert fors in, mogelijk vanwege interne onrust en de afwijzing van een regering onder leiding van Pedro Sánchez (PSOE). Deze uitslag zou een steun in de rug zijn voor Sánchez na het mislukken van de regeringsvorming omdat nieuwe verkiezingen in november hem mogelijk een nog grotere overwinning zouden opleveren.

De partijen  Ciudadanos en Unidas Podemos die tot dusver een regering onder Sánchez hebben tegengehouden, zouden zich door dit resultaat extra onder druk moeten voelen staan.

De enquetes van het CIS zijn inmiddels ook onderwerp van politiek debat geworden omdat men partijdigheid vermoedt. Albert Rivera, voorman van Ciudadanos, heeft al laten weten onder alle omstandigheden tegen een regering onder Sánchez te zullen blijven stemmen. En ook vanuit Unidas Podemos wordt sarcastisch gereageerd op de peilingen van het CIS. Pablo Echenique, voorman van UP tijdens de formatie onderhandelingen met de PSOE zei al: “Volgens het CIS hoeft Sánchez helemaal met niemand te onderhandelen want bij eventuele nieuwe verkiezingen zal hij 127% van de stemmen halen en wordt hij verkozen tot koning van Spanje, president van de Europese Commissie, Paus van Rome en keizer van het Universum.”

Overigens behandelt de enquete van het CIS ook andere vraagstukken naast de politieke barometer. Zo wordt altijd gevraagd welke onderwerpen de Spanjaarden het meest zorgen baren, als eerste werd genoemd de werkloosheid (38.7%), als tweede de politiek (18.2%) en als derde de corruptie (8.4%).

Leestip: In dit artikel lees je hoe de stemming om een nieuwe regering te vormen in het Spaanse parlement in zijn werk gaat en vorige week is gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk