Spaanse premier wil leegloop binnenland bestrijden met decentralisatie

door admin
Spaanse premier wil leegloop binnenland bestrijden met decentralisatie

Dit bleek tijdens een ontmoeting tussen Sánchez en diverse groepen die zich, onder de noemer ‘España Vacía’ (leeg Spanje), inzetten om de ontvolking van het Spaanse platteland tegen te gaan. De gesprekken in het regeringspaleis in Madrid gingen over de mogelijke oplossingen voor de snel dalende bevolking in landelijke gebieden in Spanje. 

De waarnemend premier suggereerde dat het decentraliseren van bedrijven en overheidsinstellingen een van de antwoorden zou kunnen zijn. Hiervoor zijn drastische maatregelen nodig. Landelijke gebieden zouden betere openbaar vervoerverbindingen moeten krijgen, de commerciële infrastructuur moet worden uitgebreid en andere maatregelen – ook op het gebied van communicatie – zijn nodig om naast overheidsorganisaties niet alleen grotere bedrijven te trekken maar ook jonge inwoners. 

De actiegroepen dringen aan op ‘het opnieuw in balans brengen van de gebieden met een beleid gericht op cohesie, de snelle uitvoering van reeds geplande infrastructuur, nieuwe telecommunicatievoorzieningen, het stimuleren van economische activiteiten, extra huisvesting en de empowerment van rurale gebieden door deze van een nieuw en beter imago te voorzien’. Maatregelen zouden vooral ‘ambitieus, echt en blijvend’ moeten zijn. 

Sánchez gaf aan dat naast gewone bedrijven ook overheidsinstellingen van Madrid naar rurale gebieden zouden moeten verhuizen. De demissionair premier voert gesprekken met meerdere instellingen en adviseurs die wat de thematiek betreft verstand van zaken hebben om met een regeringsvoorstel over dit onderwerp te komen. Volgens de sociale actiegroepen is dringend een staatspact nodig om de ‘noodsituatie’ die ‘Leeg Spanje’ begint te worden op te lossen. 

Spanje telt inmiddels ruim 3.000 verlaten dorpen. Daarnaast zijn er nog duizenden dorpen die het risico lopen binnen nu en enkele jaren hun laatste inwoners te zien vertrekken. 

Leestips:

Inwoners Soria staan op tegen ontvolking Spaans binnenland

Zeshonderd dorpen in tien jaar tijd verlaten in Galicië

Een nieuw leven in een Spaans spookdorp

Dit vind je misschien ook leuk