Rechtszaak tegen moordenares van Gabriel Cruz vandaag gestart in Spanje

door admin
Rechtszaak tegen moordenares van Gabriel Cruz vandaag gestart in Spanje

Ruim anderhalf jaar geleden was heel Spanje dertien dagen lang in de ban van de vermissing van Gabriel Cruz, de zoon van Ángel Cruz en zijn ex-vrouw Patricia Ramírez. Op 27 februari 2018 raakte de jongen vermist toen hij ging spelen met zijn neefjes. Al snel leek de nieuwe vriendin van zijn vader, Ana Julia Quezada, verdacht en toen het lichaam van de jongen op 11 maart 2018 in de kofferbak van haar auto werd gevonden, werd Quezada gearresteerd in afwachting van het proces dat vandaag zal starten in de rechtbank van Almería.

Eerste Spaanse vrouw die levenslang krijgt?

De moordenares van Gabriel hangt de zwaarste gevangenisstraf boven het hoofd; een levenslange gevangenisstraf van 25 jaar die na deze periode opnieuw door een rechter wordt getoetst. Mocht Quezada schuldig worden bevonden, zou zij de eerste vrouw in Spanje zijn die deze straf krijgt opgelegd. Deze straf wordt geëist vanuit zowel het Openbaar Ministerie als door de advocaat van de ouders van de overleden jongen.

Versie aanklager

Het verhaal van de aanklager is als volgt: Gabriel is rond 15.30 uur vanuit het huis van zijn oma vertrokken om verderop met zijn neefjes te gaan spelen. In de 100 meter tussen beide huizen werd hij vergezeld door Quezada en vroeg ze hem om mee te gaan naar de finca van Rodalquilar. De jongen voelde zich bij haar op zijn gemak en was niet bedacht op een nare situatie. Toen Gabriel het niet verwachtte heeft Quezada de jongen tegen de muur aan gegooid en zou vervolgens zijn neus en mond hebben dichtgehouden waardoor de jongen is gestikt. Vervolgens heeft ze zijn lichaam begraven maar toen ze werd aangemerkt als verdachte in de zaak, heeft ze Gabriel opgegraven en in de kofferbak van haar auto gelegd. Dat was het moment waarop de politie haar heeft ontdekt en aangehouden.

Andere versie vanuit verdachte Quezada

De vrouw heeft haar betrokkenheid in deze moordzaak bekend maar geeft wel aan dat haar versie van de gebeurtenissen anders is als beschreven door de aanklager. Eerder verklaarde zij dat ze inderdaad in de finca van Rodalquilar was en dat ze buiten Gabriel aantrof met een bijl. Toen ze de jongen vroeg om de bijl aan haar te geven, zou Gabriel hebben geweigerd en zou hij haar hebben uitgescholden. Omdat hij een grote mond gaf, heeft Quezada de jongen beetgepakt en heeft ze zijn mond bedekt. Zelf kan ze niet meer vertellen hoe lang dat moment heeft geduurd. Vervolgens merkte ze tot haar schrik dat het kind niet meer ademde.

Verloop van rechtszaak

De rechtszaak bestaat uit acht sessies die zijn gepland van 9 tot 18 september. Tijdens de rechtszaak zal een burgerjury meebeslissen in de rechtszaak waarna uiteindelijk rechter Alejandra Dodero een oordeel zal vellen. Vandaag zal de rechter de verdachte horen. Morgen staat gepland dat de ouders van Gabriel en zeven andere getuigen, inclusief de dochter van Quezada, worden gehoord. In totaal zullen zeventien betrokkenen worden gehoord. Rechter Dodero heeft ingestemd met een verklaring achter gesloten deuren van de ouders, oma en een minderjarige neef van Gabriel.

Vanwege de grote belangstelling vanuit de media in heel Spanje hebben de ouders van Gabriel gevraagd om ethisch om te gaan met de gevoelige informatie die tijdens de rechtszaak wordt behandeld. Ook zullen in totaal 42 politieagenten ingezet worden om de ouders en de andere betrokkenen tijdens het proces zoveel mogelijk in bescherming te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk