Catalanen vandaag de straat op voor viering La Diada

door admin
Catalanen vandaag de straat op voor viering La Diada

11 september is voor de Catalanen in de afgelopen jaren in toenemende mate een symbool geworden voor hun strijd voor onafhankelijkheid en het behoud van de eigen cultuur en identiteit. Ook voor mensen buiten Spanje staat La Diada symbool voor de strijd voor democratie en zelfbestuur. In de afgelopen jaren liepen onder anderen ook Basken en Vlamingen mee in de demonstraties van Barcelona.

Herdenking en viering tegelijk

De viering van La Diada is ontstaan vanaf 1886 toen er door de katholieke kerk missen werden georganiseerd ter nagedachtenis aan de val van Barcelona. Tijdens de dictatuur van generaal Franco (1939-1975) werd de herdenking van La Diada als uiting van Catalaans nationalisme streng verboden. Na de dood van de dictator twijfelde de regering nog even of de regionale feestdag op San Jordi (23 april) of op 11 september gevierd moest worden. Het werd 11 september.

Massademonstraties

Mede onder invloed van de destijds net ingetreden economische crisis en onvrede met de centrale regering, vinden op deze dag sinds 2012 massademonstraties plaats voor een onafhankelijk Catalonië. Het in 1888 onthulde standbeeld van Rafael Casanova, toenmalig voorzitter van de regerering van Barcelona, is tot op de dag van vandaag het epicentrum van vieringen en demonstraties. Ieder jaar worden bij dit standbeeld op 11 september bloemen neergelegd.

Gevluchte politici

Net als in het afgelopen jaar zal de viering van La Diada dit jaar in het teken staan van de Catalaanse politici die naar het buitenland zijn gevlucht of in Spanje in de gevangenis zitten in afwachting van de uitspraak in de rechtszaak wegens het georganiseerde referendum van 1 oktober 2017 en het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid daarna.

De Assemblea Nacional Catalana (ANC), organisator van de demonstraties, verwacht dat er vandaag meer dan een miljoen mensen op de been komen in Barcelona om hun stem te laten horen ter ondersteuning van het gekozen thema van dit jaar: Objetivo Independencia (vrij vertaald: ons doel is onafhankelijkheid). Verzocht wordt het speciaal voor deze dag ontworpen blauwe T-shirt te dragen, samen met een gele helm die symbool staat voor ‘geweldloze strijd’ en tegelijkertijd bescherming biedt tegen de ‘onderdrukking van de staat’. 

Volg hier live het nieuws over La Diada in de krant. 

Dit vind je misschien ook leuk