Guardia Civil arresteert separatisten in Barcelona op verdenking van terrorisme

door admin
Guardia Civil arresteert separatisten in Barcelona op verdenking van terrorisme

Tijdens tien huiszoekingen werden onder andere chemicaliën gevonden om explosieven te kunnen maken. Ook vonden agenten van de Guardia Civil documenten en computerapparatuur die zouden duiden op potentiële aanslagen in Barcelona.

Grootste politieactie sinds illegaal referendum Catalonië

Maandag rond vijf uur in de ochtend startte het arrestatieplan met ruim vijfhonderd agenten van de Guardia Civil, de explosievendienst en antiterroristische eenheden. Deze agenten hebben arrestaties verricht en huiszoekingen gedaan in gebouwen en huizen in Barcelona, Sabadell en Santa Perpètua de Mogoda. De arrestatie van deze negen leden is de grootste politieactie in Catalonië sinds het illegale referendum van 1 oktober 2017.

Gisteren in de namiddag werden twee van de arrestanten na een verklaring vrijgelaten. De zeven overgebleven CDR-leden zijn overgedragen aan de beveiligde commandopost in Tres Cantos (Madrid) waar ze moeten wachten tot ze voor de rechter mogen voorkomen. Naar verwachting zal dat aanstaande donderdag zijn.

CDR ruim een jaar onder de loep

Rechter Manuel García-Castellón, van het Openbaar Ministerie van de Audiencia Nacional, onderzoekt al ruim een jaar de activiteiten van de separatistische CDR. Het OM hoopt met deze arrestaties de radicaalste leden van de CDR onschadelijk te maken. De aanklager spreekt van een ‘terreurgroep’ en zegt er zeker van te zijn dat deze groepering binnenkort zou hebben toegeslagen. Ook zonder dat het zover kwam wordt het negental verdacht van een serie ernstige misdrijven: terrorisme, rebellie en bezit van explosieven.

Volgens juridische bronnen had de groepering plannen voor aanslagen op openbare gebouwen. Het vermoeden is dat een van die gebouwen het hoofdbureau van de Guardia Civil de Canovelles (Vallès Occidental, Barcelona) zou zijn. De CDR-leden waren in het bezit van een plattegrond van de barakken van de Guardia Civil. De vermoedelijke aanslagen zouden worden gepland tussen de tweede verjaardag van het illegale referendum van 1 oktober 2017 en de datum waarop het vonnis in het Catalaanse separatistische proces bij het Hooggerechtshof openbaar zal worden gemaakt.

Onafhankelijk Catalonië in verweer tegen actie Guardia Civil

Na de arrestatie van de CDR-leden twitterde de Onafhankelijkheidsbeweging ANC: “We zijn een vreedzaam volk maar misschien moet het conflictniveau in Catalonië worden verhoogd zodat Europese instellingen in gaan grijpen.” Op diverse kanalen riep de CDR die avond op tot protesten in Catalonië om steun te betuigen aan de arrestanten. De minister van Catalonië, Quim Torra, vertelde dat “repressie nog steeds het enige antwoord van de Spaanse staat is en dat ze proberen om gewelddadige verhalen te verzinnen vlak voor een uitspraak in een belangrijk proces.” Ook Puigdemont claimde vanuit België dat dit verhaal wordt weggezet als terrorisme terwijl daar nog helemaal geen bewijs voor is.

Dit vind je misschien ook leuk