PSOE opnieuw grootste partij maar kabinetsformatie nu nog lastiger

door admin
PSOE opnieuw grootste partij maar kabinetsformatie nu nog lastiger

Met de herhaalde verkiezingen van 10 november werd een oplossing voor de politieke impasse beoogd, maar de verkiezingsuitslag heeft de situatie eerder bemoeilijkt dan geholpen. De absolute meerderheid waar de PSOE op hoopte hebben de socialisten niet behaald. De PP won deze ronde stemmen terug en stijgt van 66 naar 88 zetels. Grote winnaar is de rechts-populistische partij Vox die ruim twee keer zo groot is geworden en stijgt van 24 naar 52 zetels.   

De PSOE blijft de grootste partij

De PSOE verloor gisteren weliswaar drie zetels maar de partij is er toch in geslaagd de grootste van Spanje te blijven. Met de huidige verkiezingsuitslag zal het echter lastig worden om met andere partijen uit het politieke panorama van Spanje een regering te vormen. Unidas Podemos verloor gisteren liefst zeven zetels en heeft er nu nog maar 35 over. Het verlies wordt niet gecompenseerd door de nieuwe linkse partij Más País van Íñigo Errejon die drie zetels behaalde.

Ciudadanos grote verliezer, meer gewicht op links en rechts

Grootste verliezer van de verkiezingen van gisteren is de centraal-rechtse partij Ciudadanos; partijleider Albert Rivera moet een verlies van 47 zetels incasseren en zal verder moeten met tien overgebleven zetels. Met de zetelwinst van de PP en Vox komt er weer meer gewicht op rechts en links te liggen en verdwijnt de invloed uit het centrum van het politieke landschap.

Pablo Iglesias, partijleider van Unidas Podemos pleit na deze verkiezingen voor een linkse coalitie om een extreemrechtse invloed in een nieuw kabinet te vermijden. Met het verlies van zijn partij zal dit niet direct tot een van de mogelijkheden behoren. Een mogelijkheid zou, ondanks het dramatische verlies, toch nog bij de centrumpartij Ciudadanos kunnen liggen. Als de PP besluit geen deel uit te gaan maken van de nieuwe coalitie, kunnen de tien zetels van Ciudadanos nog van betekenis blijken te zijn.

Lage opkomst vooral ten koste van linkse partijen

In het aantal stemmen dat gisteren is uitgebracht is een duidelijke tendens te zien van verlies aan de linkerkant en winst aan de rechterkant. De lage opkomst van de kiezers is vooral in het nadeel gebleken van PSOE en Unidas Podemos. De PSOE verloor 728 duizend stemmen, Unidas Podemos verloor er 636 duizend. De conservatieve PP won 662 duizend stemmen en grote winnaar Vox maakte een sprong met niet minder dan 962 duizend stemmen waarmee de partij, dankzij de mislukte coalitievorming tussen de PSOE en Unidas Podemos, nu als derde partij van Spanje, weer nieuwe kansen krijgt.  

Streven naar stabiele progressieve regering

Pedro Sánchez, die nu voor de moeilijke taak staat opnieuw uit de politieke impasse te ontsnappen, vroeg om “mildheid” bij de zoektocht naar een oplossing. “We streven naar het formeren van een stabiele regering. We hebben de verkiezingen gewonnen. Deze keer gaan we ongetwijfeld wél een progressief kabinet vormen”, aldus Sánchez.  

In juli van dit jaar was het voor Pedro Sánchez duidelijk: als Unidas Podemos niet akkoord zou gaan met zijn voorstel om samen een regering te vormen, zouden er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Toen nog hopend op het behalen van een absolute meerderheid, zal Sánchez nu, zonder deze te hebben behaald en met nieuwe, machtige spelers in het spel, een zware taak hebben aan de totstandbrenging van het stabiele kabinet waarnaar hij streeft.

Dit vind je misschien ook leuk