Kou maakt plaats voor veel regen in groot deel van Spanje

door admin
Kou maakt plaats voor veel regen in groot deel van Spanje

Het winterweer in het noordwesten van Spanje zal deze week overgaan in herfstweer in een groot deel van Spanje. Aemet liet gisteren weten dat Spanje kan rekenen op veel regen, vooral in gebieden die de afgelopen periode niet veel regen hebben gezien. Dit zijn hoofdzakelijk de gebieden langs de Atlantische kust. Deze krijgen te maken met iets hogere temperaturen maar wel veel regenval.

Hogedrukgebied verplaatst zich richting het zuiden van Spanje

Aemet legt uit: “Het hogedrukgebied van de Azoren breidde zich de afgelopen dagen behoorlijk uit van noord naar zuid. Dit, samen met de harde wind tussen Groot-Brittannië en het noorden van Spanje, zorgde voor de aanvoer van veel regen, sneeuw en kou naar het noordwesten van Spanje. Het hogedrukgebied verplaatst zich nu langzaam langs de Atlantische kust naar het zuidwesten van Spanje. De wind komt dan niet langer uit het noordwesten, maar uit het westen en zuidwesten. Dit brengt veel regen met zich mee van dinsdag tot en met vrijdag, voornamelijk in het zuidwesten van Galicië, maar in de loop van de week zal waarschijnlijk heel Spanje met regenval te maken krijgen.”

Weersvoorspelling per dag

In de voorspellingen op de website van Aemet is de ontwikkeling van de neerslag te zien gedurende de week: Vandaag zal voornamelijk in het zuidwesten van Galicië regenen en op plekken die dichtbij Portugal liggen. Woensdag regent het in een groot deel van het Iberisch schiereiland, met name het westen van Spanje krijgt met veel regen te maken. Op donderdag breidt de regen zich uit naar de meer oostelijke en zuidelijke gebieden van Spanje, met uitzondering van de mediterrane kustgebieden en Cantabrië. Vrijdag wordt in vrijwel heel Spanje inclusief de Balearen regen verwacht.

Veel dorpen in Noord-Spanje ondervinden problemen door dik pak sneeuw

Ondanks de aankondiging van veel regen in Spanje hebben plekken in het noorden van Spanje nog steeds te maken met dikke pakken sneeuw. Nieuwssite 20minutos maakte een filmpje en interviewde inwoners van onder andere Burgos, Palencia en León waar ontzettend veel sneeuw is gevallen. In deze plaatsen in het noorden en langs de kust wordt het weeralarm, dat sinds afgelopen donderdag van kracht is, nog steeds gehandhaafd door Aemet.

In vier dagen tijd is er bijna een meter sneeuw gevallen. De grotere wegen van en naar de dorpen zijn sneeuwvrij gemaakt, maar bewoners in de dorpen moeten hard werken op opritten en kleine weggetjes binnen de dorpen begaanbaar te houden. Inwoners van deze dorpen hebben niet alleen problemen met de toegankelijkheid van hun dorpen, er zijn ook problemen met elektriciteitskabels die het begeven hebben door de vele sneeuw. Mensen zijn genoodzaakt om hun huizen te verwarmen met houtkachels. Daarnaast werken boeren werken hard om hun vee te laten grazen. Een behoorlijke uitdaging als het land bedekt is met een meter sneeuw.

Dit vind je misschien ook leuk