Spanjaarden in Wuhan keren komende dagen waarschijnlijk terug

door admin
Spanjaarden in Wuhan keren komende dagen waarschijnlijk terug

De Spanjaarden in Wuhan bevinden zich nu in isolement in verband met de uitbraak van het Coronavirus. Ondanks het verzoek van China geen mensen uit Wuhan te halen, heeft de Europese Unie besloten het repatriëringsproject in gang te zetten en te begeleiden. 

De Spanjaarden, Fransen en Britten in Wuhan zullen verdeeld over twee vluchten terugkeren. Een vlucht met 250 Franse burgers vertrekt vandaag uit Wuhan. Later deze week volgt een tweede vlucht met nog een 100 Europese burgers. Het is echter nog niet bevestigd dat het twintigtal Spanjaarden in Wuhan zich onder deze 100 burgers zal bevinden, maar vooralsnog gaan zij daar zelf wel van uit. De Spaanse overheid heeft contact met zowel de Franse als de Engelse collega’s om ervoor te zorgen dat ook de Spanjaarden terug kunnen keren naar hun eigen land.

De Nederlandse overheid heeft nog geen informatie afgegeven hoe en wanneer ze haar burgers uit Wuhan terug gaat halen.

Quarantaine

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid het nog niet heeft bevestigd, zullen, net als in Frankrijk, waarschijnlijk ook de Spanjaarden na terugkomst een aantal weken in quarantaine moeten blijven. Minister Illa heeft wel al laten weten dat deskundigen de situatie onderzoeken en, in samenwerking met internationale instanties, een protocol op zullen stellen dat zowel voor de teruggekeerde Spanjaarden als voor de Spaanse volksgezondheid de beste optie is.

Bij de repatriëring zal in elk geval rekening worden gehouden met het apart houden van mogelijk besmette burgers en gezonde burgers. In het eerste vliegtuig komen eerst de mensen terug die geen ziektesymptomen hebben.

Tekort aan mondkapjes in Spanje

In Spanje hebben de apotheken inmiddels te kampen met een tekort aan mondkapjes wegens de uitbraak van het coronavirus in Wuhan. De Chinese gemeenschap in Spanje is massaal gestart met het versturen van dozen vol mondkapjes naar familie en vrienden in China. De verkoop van mondkapjes steeg met 330% tussen 22 en 24 januari ten opzichte van deze dagen in 2019. Volgens het Spaans Instituut voor Statistiek wonen er 224.559 mensen met de Chinese nationaliteit in Spanje.

Fedifar, de distributieorganisatie voor apothekers, heeft laten weten dat de vraag van de Spaanse farmacias naar mondkapjes de afgelopen dagen met 3000% is gestegen vergeleken met december van het afgelopen jaar. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de mondkapjes ook worden besteld voor de preventie van de griep en allergieën. Fedifar is van mening dat de levering van mondkapjes binnen afzienbare tijd weer mogelijk is.  

Het type mondkapje dat door de Chinese gemeenschap massaal wordt besteld, zijn de kapjes met de zogeheten FFP2 filter. Deze filter beschermt specifiek tegen ziektes van het ademhalingssysteem. Ook het type N95 beschermt hiertegen en is momenteel wereldwijd niet meer verkrijgbaar.

Geen Coronavirus in Spanje

Op woensdagmorgen bevestigde de Spaanse minister van Volksgezondheid dat in Spanje nog niemand met het Coronavirus is gediagnosticeerd. Alle tot nu toe verdachte gevallen, bleken het virus niet onder de leden te hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk