Spanje trekt 200 miljard euro uit voor gevolgen coronacrisis

door admin
Spanje trekt 200 miljard euro uit voor gevolgen coronacrisis

De Spaanse premier heeft laten weten dat door gemiste inkomsten vanwege de coronacrisis niemand in Spanje straks uit zijn huis mag worden gezet. De mogelijkheid om de hypotheeklasten later te betalen geldt voor alle werknemers die door de crisis tijdelijk geen of minimale inkomsten hebben. Dit betreft een uitzonderlijke maatregel die zelfs in het diepste dal van de economische crisis ruim tien jaar geleden niet door de regering werd genomen.  

Versoepeling bij toekennen uitkeringen

Werknemers die met de zogeheten ERTE-regeling tijdelijk op straat zijn komen te staan krijgen nu direct een uitkering van de overheid zonder daar eerst sociale premies voor betaald te hebben. Ook zelfstandigen krijgen van de overheid een tegemoetkoming voor hun gemis aan inkomsten als gevolg van de coronacrisis.

Niemand zonder water, gas en licht

Ook heeft de regering laten weten dat er gedurende een maand niemand in Spanje door de water- en elektriciteitsbedrijven mag worden afgesloten wegens betalingsachterstand. Ook telecommunicatiebedrijven moeten voor iedereen hun diensten beschikbaar houden.

200 miljard euro van de overheid

Premier Sanchez heeft toegezegd 200 miljard euro beschikbaar te stellen om de sociale en economische impact van de coronacrisis te boven te komen. Dat bedrag is gelijk aan 20% van het Spaans bruto nationaal product en de hoogste financiële bijdrage die de Spaanse regering ooit heeft toegezegd.

“We zullen als regering bijdragen aan de financiële gevolgen van deze crisis. We moeten ons echter blijven realiseren dat dit van tijdelijke en conjuncturele aard is. Als de crisis voorbij is, moeten we werken aan de wederopbouw. Het is van groot belang dat iedereen daaraan meewerkt. De overheid draagt haar steentje bij, maar ook de werkgevers en werknemers doen mee. Laten we met solidariteit en daadkracht de economische crisis samen het hoofd bieden”, aldus de Spaanse premier die verzekerde dat niemand in Spanje tussen wal en schip zal raken door deze exceptionele coronacrisis.

Dit vind je misschien ook leuk