Spanje beleeft Palmzondag met virtuele processies en kerkdiensten

door admin
Spanje beleeft Palmzondag met virtuele processies en kerkdiensten

De viering van Palmzondag 2020 zal in het Spaans collectieve geheugen voor altijd in het teken staan van de coronapandemie. De anders zo drukbezochte kerken op deze dag van het jaar bleven gesloten voor het publiek. De katholieke Spanjaarden konden vanuit hun huis de mis virtueel bijwonen.

Virtuele Palmzondag

In Andalusië, waar traditiegetrouw Semana Santa met de grootste passie en overgave wordt beleefd, waren de vieringen dit jaar sober. Door de straten van steden als Sevilla en Málaga trokken dit jaar geen processies en bleven de banken in kerken en kathedralen onbezet. Voor het volgen van de katholieke riten, waren de Andalusiërs dit jaar aangewezen op televisie, internet en sociale media.

Zoals in Málaga, waar broederschap la Pollinica, die normaliter voor de opening van Semana Santa zorgt, nu de processie via sociale media met het publiek deelde. Van minuut tot minuut werd verslag gedaan van de tronenoptocht door de straten. Ook de broederschappen van Huelva, Cádiz en Córdoba deelden hun traditionele jaarlijkse boetedoening via de sociale media.

Zelfgemaakte witte palmtakken

In Elche, de stad met het prachtige palmbomenpark, waren de balkons en terrassen van de huizen gisteren rijkelijk versierd met witte palmtakken. Weliswaar niet met de traditionele, door ambachtslieden vervaardigde authentieke exemplaren, maar met door jong en oud tijdens hun huisarrest zelf geknutselde witte palmtakken van karton of papier.

In Pontevedra beklom priester Javier Porro na het gebed en het luiden van de klokken, de top van de klokkentoren om vanaf daar zijn zegen uit te spreken over de palmtakken op de balkons van de omliggende huizen. Priester Casimiro Fernández van de parochie San José, nam zijn palmzondagmis op en plaatste deze op Facebook, zoals hij dat tot nu toe ook met de dagelijkse mis had gedaan die zijn volgelingen vanuit huis al vanaf het begin van de quarantaine hebben kunnen volgen.

Zo beleefden de Spanjaarden afgelopen zondag het zo belangrijke begin van de Semana Santa binnen de begrenzing van de eigen woning, waar met het nodige knutselwerk, moderne technologie en communicatiemiddelen het eeuwenoude traditionele feest toch als een katholieke gemeenschap kon worden gevierd.

Dit vind je misschien ook leuk