Spaanse leerlingen zijn allemaal over naar het volgend jaar

door admin
Spaanse leerlingen zijn allemaal over naar het volgend jaar

Ook alle leerlingen die dit jaar in de laatste etappe van hun school zitten, mogen doorstromen naar het eerste jaar van de volgende fase. Leerlingen die voor een of meer vakken nog niet geslaagd zijn, gaan net als de rest over naar het volgend schooljaar. Alle leerlingen krijgen een evaluatierapport waarin, als dat nodig is, een plan is opgenomen om tekortkomingen in het volgend schooljaar in te halen. Deze inhaallessen zijn niet vrijwillig. Voor leerlingen in het laatste jaar van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, houdt het besluit van de minister in dat zij nu mee mogen doen aan de toelatingstests van de universiteiten. Deze tests zullen worden aangepast omdat de leerlingen een deel van de lesstof door de coronacrisis hebben gemist.

In principe kunnen de leerlingen dus niet blijven zitten, ook niet als er voor bepaalde vakken sprake is van een achterstand. Alleen voor de heel uitzonderlijke gevallen wordt op deze regel een uitzondering gemaakt. Als een team van 10 tot 15 docenten unaniem tegen overgang is, op basis van de resultaten van vóór de noodtoestand, kan een leerling doubleren.

Van alle EU-lidstaten heeft Spanje, samen met Luxemburg, het hoogste percentage zittenblijvers in het onderwijssysteem. In het voorgezet onderwijs doet 12,5% van de leerlingen een jaar nog eens over, in het basisonderwijs is dit 14,4%.

Evaluatierapport moet spanning erin houden en motiveren

De verplichte evaluatie van de leerlingen gebeurt op basis van de resultaten uit de eerste twee trimesters van het schooljaar. Deze evaluatie is niet alleen bedoeld als leerplan voor het komende schooljaar, maar moet ook voor een zekere spanning en motivatie bij de leerlingen zorgen; ze moeten in veel gevallen nog vakken inhalen, ook al zijn ze nu verzekerd van hun overgang. Deze formule is voor de minister een compromis bij het zoeken naar een oplossing voor de afsluiting van het derde schooltrimester. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Granada kwam namelijk naar voren dat een grote groep docenten zich tegen een algemene overgangsregel uitspreekt omdat deze indruist tegen het feit dat leerlingen moeten leren dat ze zich ergens voor moeten inzetten en iets ook eerlijk verdiend moeten hebben.

Geen nieuwe lesstof in derde trimester

Het derde trimester zal overal in Spanje in het teken staan van herhaling van de eerste twee semesters en zal dus geen nieuwe lesstof bevatten. Onderwijsinstellingen mogen er wel voor kiezen om relevante onderwerpen al te behandelen, maar de leerlingen mogen op deze nieuwe lesstof niet worden beoordeeld. Omdat niet alle leerlingen toegang hebben tot het internet en verschillende socioculturele achtergronden hebben, wordt de toegenomen ongelijkheid die het virtuele onderwijs met zich meebrengt, gecompenseerd met een extra lesprogramma voor leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben.

Of de scholen in de zomermaanden open zullen blijven, is nog niet bekend. Mogelijk worden deze maanden gebruikt om lesstof in te halen met gecontracteerde docenten. Onderwijsvakbonden hebben laten weten dat dit dan dezelfde docenten moeten zijn die nu al lesgeven aan de leerlingen.

Dit vind je misschien ook leuk