Sadistische martelaar Billy el Niño overleden in Spanje aan coronavirus

door admin
Sadistische martelaar Billy el Niño overleden in Spanje aan coronavirus

González Pacheco was een politieagent in Madrid en werd later toegelaten als lid van de politiek-sociale brigade van de politie tijdens de dictatuur van Franco. Tussen 1971 en 1975 zou hij minstens dertien mensen hebben gemarteld en misbruikt. Hij stond bekend als de ‘beul van Franco’ en was volgens kenners een sadistische folteraar die ook nog trots was op zijn daden. Hij kreeg de bijnaam ‘Billy el Niño (of; Billy the Kid) naar de westernheld die altijd zijn pistool om zijn vinger draaide als hij een schot had gelost.

Voldoende getuigenissen, maar geen veroordeling

Zelfs tijdens het regime van Franco werd hij veroordeeld voor zijn daden, maar hij bracht slechts een dag in de gevangenis door. Een Argentijnse rechter heeft vlak na het overlijden van Franco gevraagd om de uitlevering van González Pacheco. In de loopt der jaren hebben verschillende slachtoffers van hem getuigenissen opgenomen over hoe zij door hem zijn misbruikt en gemarteld. In 2014 moest hij voorkomen voor de nationale rechtbank in Spanje om te getuigen en te spreken over de martelingen. Uiteindelijk wees de rechtbank in Spanje in 2014 zijn uitlevering af omdat de aanklacht tegen hem was verjaard.

Geprezen voor zijn verdiensten tijdens Franco-regime

Ondanks dat de rechtbank in Spanje zijn paspoort had ingenomen en hem had verzocht zich jarenlang te melden bij de rechtbank leefde hij in vrijheid. Hij kreeg tussen 1972 en 1982 maar liefst vier eremedailles voor verschillende verdiensten bij de politiebrigade van Franco waardoor zijn pensioen van de Spaanse overheid 1,5 keer hoger was dan gemiddeld.

Tevergeefse pogingen Spaanse regering

De vereniging voor het herstel van het geheugen (ARMH) haalde een aantal jaren geleden ruim 200.000 handtekeningen op om van de regering te eisen zijn medailles en verhoogde pensioen in te trekken. Het ministerie van Justitie heeft destijds het politiedossier van González Pacheco geraadpleegd om de mogelijkheden te bekijken en sindsdien liepen diverse procedures om zowel zijn pensioen als zijn medailles te ontnemen. González Pacheco wist uiteindelijk tot zijn dood de dans te ontspringen.

Niet berechten van Billy el Niño schande voor regering Spanje

Gisteren, toen bekend werd dat González Pacheco was overleden aan het coronavirus, twitterde politicus Pablo Iglesias de volgende boodschap: “Het overlijden van martelaar Juan Antonio González Pacheco, zonder dat hij is berecht voor zijn daden, is een schande voor de democratie en ook voor ons als regering. Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan de slachtoffers van González Pacheco, strijders voor democratie en gerechtigheid.”

Dit vind je misschien ook leuk