Spaans kabinet wil seponering strafzaak tegen overheid

door admin
Spaans kabinet wil seponering strafzaak tegen overheid

De regering van Pedro Sánchez is in beroep gegaan tegen het besluit van de rechter om een onderzoek te starten naar het regeringsbeleid in de periode kort voor het uitroepen van de noodtoestand, toen massabetogingen nog werden toegestaan, zoals 8-M op Internationale Vrouwendag in Madrid.

Vooronderzoek

Het vooronderzoek werd ingesteld tegen de afgevaardigde van de regionale regering in Madrid, José Manuel Franco, wegens twee strafbare feiten: ambtsmisdrijven en letsel als gevolg van nalatigheid. De laatste is komen te vervallen omdat uit het forensische rapport bleek, dat hoewel een verbod op betogingen zoals die van 8-M in Madrid de verspreiding van het virus zou hebben voorkomen, het niet mogelijk is vast te stellen of de uitbraak tijdens de betoging of al eerder elders is begonnen.

Waarschuwingen

Volgens de forensisch arts waren er in Spanje begin maart al aanwijzingen voor een snelle verspreiding van het virus en waarschuwden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) al voor dit soort massale bijeenkomsten. Ook was er al sinds 30 januari sprake van een internationale noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid. Op 2 maart gaf het EDCD aan dat er actie moest worden ondernomen, zoals het fysiek afstand houden. Spanje was van deze waarschuwingen op de hoogte. 

De forensisch arts is ervan overtuigd dat een verbod op grote demonstraties veel besmettingen had kunnen voorkomen. Ook meent hij dat door betere informatie over de besmettelijkheid, mensen de nodige hygiënemaatregelen had kunnen nemen om zichzelf te beschermen.

Proces

Voorlopig procedeert de rechter alleen tegen de afgevaardigde van de regering in Madrid, omdat zij niet bevoegd is een onderzoek in te stellen naar de president of andere leden van de uitvoerende macht. 

De rechter stelt in de beschikking dat het door de Grondwet beschermde recht tot betoging beperkt had moeten worden vanwege de “onevenredige verstoring van andere eigendommen”, in dit geval het leven, en dat er ten tijde van het regeringsbesluit voldoende informatie beschikbaar was.

Dit vind je misschien ook leuk