Rechtbanken staan door Spaanse overheid verboden demonstraties toe

door admin
Rechtbanken staan door Spaanse overheid verboden demonstraties toe

Spaanse regeringsdelegaties hebben demonstraties tegen de overheid in verschillende provinciale hoofdsteden in Spanje geprobeerd te verbieden. Twee regionale rechtbanken in Spanje hebben echter geoordeeld dat de noodtoestand in Spanje onvoldoende reden is om demonstraties te verbieden.

Demonstraties Castilië en León mogen doorgaan

Vox roept al langer op dat mensen zich verzetten tegen het beleid van de Spaanse overheid ten aanzien van de coronacrisis. De partij is het niet eens met het beleid van premier Sánchez ten aanzien van de coronacrisis en roept haar aanhangers op zich hiertegen te verzetten. Dit verzet zal zaterdag plaatsvinden met demonstraties in alle provinciehoofdsteden, waaronder negen grotere steden in de regio Castilië en León. 

Het Hooggerechtshof van de regio is van mening dat het verbieden van protesten in strijd is met de rechten van burgers aangezien er veiligheidsmaatregelen worden getroffen om besmetting te voorkomen. Deze uitspraak betekent dat de regering moet kunnen aantonen dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Alleen dan kan er via de rechter een verbod worden opgelegd.

Rechtbank Madrid staat ook demonstraties toe

Ook het Hooggerechtshof van Madrid verwierp een verbod op demonstraties op de Puerta del Sol in Madrid die voor morgen zijn gepland. Ook voor deze demonstratie zeggen de initiatiefnemers dat ze diverse veiligheidsmaatregelen treffen zoals het houden van onderlinge afstand en het dragen van mondkapjes en handschoenen.

Verbod op demonstraties in Catalonië nog in behandeling

Dit zijn niet de eerste klappen voor de Spaanse regering in dit verband. Eerder werd een demonstratie in Zaragoza verboden en dit verbod werd later ingetrokken door de rechtbank. Op dit moment zijn nog andere verzoeken tot het verbieden van demonstraties – onder andere vier in Catalonië – nog in behandeling.

Dit vind je misschien ook leuk