Amerika opent onderzoek naar EU en Spanje vanwege Google Tax

door admin
Amerika opent onderzoek naar EU en Spanje vanwege Google Tax

Het onderzoek van het bureau van de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten zal gericht zijn op de Europese Unie en negen andere landen, waaronder Spanje. RTVE meldde eerder dat de invoering van een gelijke belasting op digitale diensten, in de volksmond beter bekend als de Google Tax, onlangs in Spanje werd goedgekeurd. De Google Tax zal naar verwachting niet eerder dan eind dit jaar van kracht zijn aangezien er internationaal nog overeenkomst moet worden bereikt.

Controverse over omzetbelasting van Amerikaanse multinationals

De Google Tax werd besproken om een eerlijke belasting te genereren op digitale diensten van grote multinationals zoals Google, Facebook en Amazon. De laatste jaren is er nogal wat controverse ontstaan doordat deze grote – vaak Amerikaanse – bedrijven hun activiteiten in Spanje (en in andere landen) een stuk minder belasten door gebruik te maken van belastingregels van verschillende landen. Naast Spanje zal het bureau ook een onderzoek starten naar Oostenrijk, Brazilië, Tsjechië, India, Indonesië, Italië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie als geheel.

Google Tax voelt voor Amerika als discriminatie

De Google Tax (3 procent) zal worden geheven op lokaal geregistreerde digitale verkopen aan bedrijven met een omzet van minimaal 750 miljoen euro en inkomsten in Spanje van meer dan 3 miljoen euro. Het Amerikaanse bureau zegt alles in werking te stellen om hun bedrijven en ondernemers te beschermen tegen elke vorm van discriminatie, hierbij doelend op de Google Tax.

Amerika uit op handelstarieven voor digitale diensten

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van artikel 301 van de Amerikaanse Trade Act. Het zal waarschijnlijk nog maanden duren voordat het is afgrond. Vooralsnog heeft het Amerikaanse bureau alleen gevraagd om commentaar van de betrokken partijen. Als het bureau van mening is het onderzoek sluitend te krijgen dan kan het maatregelen voorstellen voor het invoeren van handelstarieven.

Dit vind je misschien ook leuk