Immigranten, jongeren en chronisch zieken uitgesloten van minimum inkomen

door admin
Immigranten, jongeren en chronisch zieken uitgesloten van minimum inkomen

Afgelopen zondag kondigde premier Sánchez aan dat vanaf 26 juni zo’n 255.000 Spanjaarden een eerste uitkering vanuit het Minimum Vitaal Inkomen (MVI) zullen ontvangen. De Spaanse regering verwacht dat uiteindelijk rond de 850.000 huishoudens, wat neerkomt op 2,3 miljoen mensen, gebruik zullen maken van deze vorm van bijstand.

Minimum Vitaal Inkomen goed ontvangen in Spanje

Het initiatief van de PSOE en Podemos om de mensen die het zwaarst worden getroffen door de coronacrisis wordt toegejuicht door veel mensen en instanties in Spanje. Cáritas, onderdeel van de katholieke kerk die jaarlijks zo’n 3 miljoen mensen in Spanje helpt, vormt hierin geen uitzondering. Deze subsidie is volgens hen beslissend in de strijd tegen de armoede in Spanje.

Immigranten zonder papieren uitgesloten voor MVI

Desalniettemin is de organisatie wel kritisch over het MVI aangezien zij aan nieuwssite 20minutos.es een aantal de tekortkomingen noemden. Cáritas meldde dat sommige doelgroepen niet in aanmerking komen voor deze bijstandsvorm. Cáritas meldde: “Het Minimum Vitaal Inkomen is uitgesloten voor mensen die zich in een onregelmatige administratieve situatie bevinden.” Hierbij wordt gedoeld op immigranten zonder officiële papieren die wel leven en werken in Spanje en bijdragen aan de Spaanse samenleving.

Jongeren onder 23 jaar en chronisch zieken uitgesloten voor MVI

Ook duizenden jongeren tussen de 18 en 23 jaar vallen hierin tussen wal en schip aangezien het MVI pas vanaf 23 jaar kan worden aangevraagd. De voorwaarden waaraan jongeren moeten voldoen om wel in aanmerking te komen, zoals het minimaal 3 jaar zelfstandig te hebben gewoond, is voor veel jongeren onder de 23 niet van toepassing.

Als laatste vallen mensen met een chronische ziekte, waardoor ze niet of nauwelijks aan werk kunnen komen, buiten de boot. Eerder deze maand werd al bekend dat ook mensen met een eigen bedrijf in Spanje geen aanspraak kunnen maken op het Minimum Vitaal Inkomen.

Dit vind je misschien ook leuk