Mar Menor dit jaar niet aantrekkelijk voor toeristen

door admin
Mar Menor dit jaar niet aantrekkelijk voor toeristen

Niet alleen de toeristen uit binnen- en buitenland, ook de eigenaren van een vakantiehuis in de regio Murcia blijven dit jaar weg bij de Spaanse binnenzee, schrijft El País op maandag. In voorgaande jaren nog dé plaats in de omgeving waar het leven zich in de zomermaanden afspeelde, nu een verlaten oord waar aangespoelde algen een onaangename geur verspreiden. Baden in de binnenzee is toegestaan, maar bij de eerste stap in het water verdwijnt je voet in een dikke laag modder. 

Beeld van dode vissen op het strand

Soledad Díaz, voorzitter van de Asociación de Hoteles y Alojamientos de la Costa Cálida (Hostetur) laat weten dat het zeer slecht gesteld is met de toestand van de binnenzee. Voor de toeristische sector in deze regio is het volgens Díaz dubbel zwaar: bij de gevolgen van de coronacrisis moet hier de vervuiling van de grootste toeristische trekpleister uit de regio worden opgeteld. Door zuurstoftekort in het water stierven honderden vissen die aanspoelden aan de stranden van Villananitos en San Pedro del Pinatar, aan de noordkant van de Mar Menor. Het beeld van de dode vissen in de media houdt de toeristen hier nu weg. 

Een hotelhouder uit San Pedro del Pinatar die anoniem wil blijven, laat aan de Spaanse krant El País weten dat zijn hotel vorig jaar rond deze tijd nog helemaal volgeboekt was en dat dat nu nog maar amper 30% is. Deels komt dat volgens hem door Covid-19, maar als andere belangrijke reden geeft hij de negatieve publiciteit die de binnenzee afgelopen jaar te verduren kreeg. Terechte negatieve publiciteit, dat wel. Want de overheden doen er volgens hem stelselmatig niets aan om het vervuilingsprobleem op te lossen. 

Acceptabele zones

Toch is de Mar Menor er niet op alle punten even slecht aan toe. Isabel Rubio, een van de coördinatoren van het platform Pacto por el Mar Menor, geeft aan dat er op de in totaal 70 kilometer omtrek van de binnenzee ook locaties zijn met minder vervuiling. De stranden aan de noordkant (San Pedro del Pinatar en San Javier) en aan de landstrook La Manga zijn in acceptabele staat. Slechter eraan toe zijn de stranden in het zuiden (onder andere Los Nietos en Los Urrutias) en het westen (Los Alcázares). 

Watersport in najaar laatste kans voor Mar Menor

Wegens de onfortuinlijke omstandigheden in deze zomermaanden zet Hosteltur in op het toerisme van komend najaar. De temperaturen zijn dan nog aangenaam en traditiegetrouw worden in het najaar zee en strand verruild voor het beoefenen van een van de watersporten. Ook de regioregering lijkt zich met hun toerismecampagne te richten op een jonge doelgroep, die met kortingen naar de diverse watersportmogelijkheden worden gelokt. 60 duizend euro heeft de regioregering geïnvesteerd in deze laatste kans voor de Mar Menor.  

Een van de voornaamste oorzaken van de slechte toestand van de binnenzee zijn de nitraten afkomstig uit de intensieve landbouw en het rioolwater afkomstig uit de steden, die met de hevige regenval van het afgelopen najaar in de Mar Menor terechtkwamen. Door de hoge nitraatconcentratie in het water vindt er zogeheten eutrofiëring plaats, een toename van voedingsstoffen waardoor een excessieve groei van plankton ontstaat. Deze plankton veroorzaakt een zuurstoftekort waardoor de vissen naar de oppervlakte komen en daar sterven. 

Ziek ecosysteem

Isabel Rubio is van mening dat het hele ecosysteem van de Mar Menor is aangedaan, en daarmee ook de economie van de regio. “Het gaat om een ziek systeem dat ook voor de coronacrisis al ziek was en, zoals het er nu naar uitziet, ook nog lang niet beter zal zijn na afloop van de coronacrisis”, aldus Rubio. 

Lees ook: Plannen om bemesting rond Mar Menor aan banden te leggen

Zeepaardjespopulatie Mar Menor bijna verdwenen

Grote vissterfte Mar Menor als gevolg van landbouw

Dit vind je misschien ook leuk