Voorzitter Catalaans parlement zegt door Spaanse overheid gehackt te zijn

door admin
Voorzitter Catalaans parlement zegt door Spaanse overheid gehackt te zijn

De voorzitter van het Catalaanse parlement en lid van de separatistische partij ERC, Roger Torrent, zegt gehackt te zijn en bespioneerd te worden door de Spaanse regering. Het Canadese bedrijf voor cibersecurity Citizen Lab heeft ontdekt dat op Torrents mobiel de Israëlische spionage-app Pegasus is geïnstalleerd. Die installatie was mogelijk tijdens een veiligheidslek bij WhatsApp, vorig jaar april en mei. In die periode is Pegasus op 1400 toestellen geïnstalleerd, in de vorm van een onbeantwoorde video-oproep. Dit maakten de dagbladen El País en The Guardian dinsdag bekend, nadat ze inzage hadden gehad in een rapport van Citizen Lab. Volgens het rapport zijn er meerdere aanwijzingen dat Torrent via de app in de gaten werd gehouden.

Spionage-app alleen voor overheden beschikbaar

Pegasus is een spionage-app die door het Israëlische bedrijf NSO uitsluitend aan regeringen en geheime diensten wordt verkocht. Het bedrijf wil niet bevestigen dat de Spaanse overheid het gekocht heeft. Wel zei NSO te gaan onderzoeken of er in Spanje misbruik is gemaakt van de app. Deze wordt nooit door NSO zelf geïnstalleerd, maar door de regering of geheime dienst die hem heeft aangeschaft. Eenmaal geïnstalleerd op de mobiel kan de app onder meer gesprekken afluisteren, berichten lezen, printscreens maken en de camera en microfoon aanzetten. 

Spaanse overheid ontkent

Torrent zei sinds de hack op meerdere politieke bijeenkomsten te zijn geweest, bij de rechtszaak wegens muiterij tegen Carme Forcadell te zijn geweest en in Straatsburg gesproken te hebben met Dunja Mijatović, de Europese commissaris voor mensenrechten. Het was hem toen opgevallen dat sommige berichten op zijn mobiel werden gewist, terwijl dat bij de andere aanwezigen niet gebeurde. Torrent wijst naar de Spaanse regering, maar die ontkent en zegt dat zoiets alleen mag met een gerechtelijk bevel. Ook de Spaanse geheime dienst CNI zegt uitsluitend volgens de wet te werken. Op vragen hierover kregen El País en The Gaurdian geen antwoord van de Guardia Civil, Nationale Politie en ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Volgens Citizen Lab is het moeilijk te bewijzen dat Torrent gehackt is, maar als er sporen van Pegasus te vinden zijn, is dat een teken dat er een regering achter zit.

Dit vind je misschien ook leuk