Dénia sluit zich aan bij Rookvrije Stranden

door admin
Dénia sluit zich aan bij Rookvrije Stranden

De gemeente Dénia aan de Costa Blanca heeft zich aangesloten bij netwerk van Rookvrije stranden (Playas sin humoofwel in het Valenciaans Platges sense fum). Dit is een initiatief van het Valenciaanse departement van Volksgezondheid en de Valenciaanse Federatie van Gemeenten en Provincies FVMP om een gezondere omgeving voor mens en milieu te bevorderen.

Strand Marineta Cassiana-Marge Roig rookvrij

In aanwezigheid van regiominister van Volksgezondheid Isaura Navarro, burgemeester van Denia, Vincent Grinalt, verschillende wethouders en de coördinator van FVMP Eugeni de Manuel werd afgelopen maandag het 700 brede zandstrand Marineta Cassiana-Marge Roig ingewijd als rookvrij strand. Het strand wordt gemarkeerd met vlaggen en informatieborden. Bij de ingang staan asbakken waar rokers hun peuk in kunnen uitdrukken voordat ze het strand betreden.

Bewustwording

De gemeenteraad van Denia is van plan strandwachten die op de naleving van de corona-voorschriften controleren, maar ook hulpdiensten en politie een training te geven over hoe het publiek het beste geïnformeerd en aangesproken kan worden over roken op het strand.  Volgens de FVMP is de campagne gericht op bewustwording. Het is de bedoeling dat er steeds meer mensen kunnen genieten van een rookvrij strand, aldus Eugeni de Manuel.

Schone stranden met draagbare asbakken

Een van de wethouders, Pepe Doménech, gaf aan dat in de loop van deze zomer 2.000 draagbare asbakken aan strandgasten worden uitgedeeld om de stranden schoon te kunnen houden. Achtergebleven sigarettenpeuken zijn zeer schadelijk voor het milieu, aldus de regiominister.

Alle strandplaatsen een rookvrij stranden

Op dit moment zijn er in Valencia vijf rookvrije stranden, namelijk in El Campello, Cullera, Elche en Oropesa del Mar. De regiominister zei dat het streven is dat uiteindelijk elke Valenciaanse standplaats ten minste één rookvrij strand heeft. De burgemeester is enthousiast over dit initiatief en kondigde aan dat er in Dénia meer rookvrij stranden zullen komen.

Rookvrije stranden in heel Spanje

Ook in de rest van Spanje zijn er rookvrije stranden. Volgens cijfers van uppers.es telde Spanje in juli 179 rookvrije stranden.

De autonome regio Galicië had er vorig jaar met ruim 140 de meeste. Zo zijn er meerdere rookvrije stranden te vinden in de Galicische strandplaatsen A Coruña, Lugo, Ourense en Pontevedra. Catalonië staat het roken niet toe op meerdere stranden in Sant Feliu de Guíxols, Masnou, Lloret de Mar en L’Escala. In Asturië mag niet gerookt worden op stranden in Villaviciosa, Soto del Barco en El Franco.

Andalusië heeft in Motril en in Vejer de la Frontera een rookvrijstrand. Murcia heeft meerdere rookvrije stranden in Mazarrón, San Pedro del Pinatar, La Manga del Mar Menor, Santiago de la Robera, Los Alcázares en Águilas.

Op de Canarische Eilanden is roken niet toegestaan op verschillende stranden in Las Palmas de Gran Canaria, Mogán en Puerto Rico. Tot slot heeft ook Ibiza enkele rookvrije stranden.

Dit vind je misschien ook leuk