Spanje start begin oktober al met griepprik

door admin
Spanje start begin oktober al met griepprik

De interterritoriale raad van het nationale gezondheidsstelsel (CISNS) is samen met minister Salvador Illa overeengekomen dat de griepvaccinatie in alle autonome regio’s tegelijkertijd van start zal gaan in de eerste helft van oktober. De massale inenting wordt hierbij naar voren getrokken om een gelijktijdige piek van zowel Covid-19 als de griep te voorkomen. Normaal gesproken begint de vaccinatiecampagne in Spanje pas eind oktober of begin november en bepalen de regio’s de eigen tijdlijnen.

Spanje wil doelgroep griepprik uitbreiden

Het voornaamste doel van het naar voren halen van de griepprik is om de meest kwetsbaren te beschermen. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat de griepprik niet alleen voor ouderen is, maar dat deze ook zijn doel dient ook andere doelgroepen.

Spanje wil zeker met het oog op Covid-19 de doelgroep voor de griepprik uitbreiden. Zo wil de Spaanse regering minstens 75 procent van het zorgpersoneel en mensen boven de 65 jaar inenten en willen ze een dekkingsgraad halen van 60 procent onder de zwangere vrouwen en mensen met een aandoeningen.

Voorrang voor specifieke doelgroepen in Spanje

Mensen boven de 65 jaar en voornamelijk mensen die wonen in ouderen- en verzorgingstehuizen hebben voorrang tijdens de massale inentingscampagne. Daarna wordt prioriteit gegeven aan mensen jonger dan 65 jaar die een groter risico lopen op complicaties van de griep en mensen die werken in de (sociale) zorgsector. Tot slot hebben mensen binnen andere cruciale beroepen, zoals openbare diensten, voorrang op de rest van de doelgroep.

Illa vertelde dat de autonome regio’s meer aandacht zullen besteden aan voorlichting over de komende vaccinatiecampagne. Hiervoor zullen zij ook hulp krijgen vanuit beroepsorganisaties om deze taken uit te kunnen voeren.

Dit vind je misschien ook leuk