Huurplafond voor 60 Catalaanse gemeenten

door admin
Huurplafond voor 60 Catalaanse gemeenten

Vanaf dinsdag moeten alle huurcontracten die getekend worden in 60 Catalaanse gemeenten voldoen aan een maximale huurprijzenindex die door de Catalaanse regering (Generalitat) is vastgesteld. Ook in het geval huurcontracten worden vernieuwd, mag de gevraagde huur niet boven die prijzen uitkomen. De nieuwe regels gelden voor 60 Catalaanse gemeenten die te maken hebben met krapte op de huurmarkt. 

Dinsdag 22 september treedt de wet op Regulering van Huurcontracten in werking. Deze werd vorige week goedgekeurd door het Catalaanse parlement en stelt dat huren vastgesteld moeten worden op basis van een index met vierkantemeterprijzen die door het Agentschap voor Woningen in Catalonië zijn bepaald.

Onder de 60 gemeentes waar de wet van toepassing gaat zijn, bevinden zich de vier provinciehoofdsteden Barcelona, Tarragona, Girona en Lleida. Er zijn gemeenten waarin de wet enkel van toepassing is op buurten of districten die te kampen hebben met krapte op de woningmarkt. 

Gemeentes, wijken of districten die de beperking van de huurprijzen willen toepassen moeten voldoen aan de indicatie dat de gemiddelde huurprijs in de betreffende zone niet meer bedraagt dan 30 procent van het normale inkomen van de huishoudens aldaar, dan het gemiddelde inkomen van jongeren dan 35 jaar of waarvan de huurprijs met 3 punten boven het prijsindexcijfer (IPC) is gestegen in de afgelopen 5 jaar. 

De Catalaanse overheid, de gemeenten en de raden van de ‘comarcas’ zijn bevoegd om een plaats, wijk of district als ‘krappe huurmarkt’ aan te wijzen. Dit etiket is dan maximaal vijf jaar geldig en mogelijk te verlengen met nog eens vijf jaar. Als de krapte op de huurmarkt verdwijnt, verdwijnt ook de verplichting van het toepassen van de maximale huurprijzen. 

Dit vind je misschien ook leuk