Ook Spanje onder zes landen met coronavirus op nertsenboerderijen

door admin
Ook Spanje onder zes landen met coronavirus op nertsenboerderijen

Woensdag kwam Denemarken met strikte maatregelen naar aanleiding van waarschuwingen dat het coronavirus er van nertsen op mensen is overgesprongen. Ruim 200 mensen zouden op deze wijze zijn besmet. De autoriteiten maken zich grote zorgen over de nieuwe virusvariant die daarbij lijkt te zijn ontstaan en waarmee tot zover bekend 12 mensen zijn geïnfecteerd. Volgens de Deense overheid kan die mutatie van negatieve invloed zijn op de effectiviteit van een mogelijk toekomstig vaccin tegen het virus. Daarom heeft de regering opdracht gegeven om alle circa 16 miljoen nertsen in het land te ruimen. Denemarken is ’s werelds grootste producent van nertsenbont. 

Reisverbod voor reizigers uit Denemarken naar VK

Naar aanleiding van de uitbraak in Denemarken heeft de Britse overheid zaterdag per direct een reisverbod afgekondigd voor alle reizigers uit het Scandinavische land. Alle reizigers die in Denemarken zijn geweest de afgelopen 14 dagen mogen vanaf zaterdag het land niet meer in.

Nederland

In Nederland besloot de regering in augustus om alle nertsenboerderijen vanaf maart 2021 definitief te sluiten na een golf van infecties. Miljoenen nertsen werden hier al preventief geruimd nadat het coronavirus op zeker 70 nertsenhouderijen werd aangetroffen.

Ook besmettingen op pelsdierfokkerijen in Spanje

In Spanje werden in juli dit jaar al ruim 100.000 nertsen geruimd nadat veel van de nertsen positief bleken te testen op Covid-19. Het begon met een uitbraak op een boerderij in Aragón waar de eigenaren en enkele werknemers ook positief op het virus waren getest. Uit een steekproef bleek dat 87 procent van de dieren positief was. In totaal zijn er 38 nertsenhouderijen in het land. 

Roep om sluiting nertsenboerderijen

Nadat de ernst van de nieuwe gevallen in Denemarken werd bevestigd hebben organisaties zoals het Wereldnatuurfonds opnieuw verzocht om volledige en definitieve sluiting van nertsenkwekerijen in heel Spanje. Ook de politieke parij Unidos Podemos eist dit.

Spaanse dierenartsen manen tot kalmte

Spaanse dierenartsen roepen op tot kalmte. De Algemene vereniging van Colleges van Dierenartsen ziet in het besluit van de Deense ergering om alle nertsen te ruimen geen reden tot alarm. Men erkent wel dat het ‘niet abnormaal is’ dat dit virus muteert, en voegt daaraan toe dat marterachtigen, waaronder nertsen en katachtigen, soorten zijn die bijzonder vatbaar zijn voor dit soort besmettelijke ziekten. 

Het Wereldnatuurfonds in Spanje schat dat ‘er in tenminste zes verschillende landen, waaronder Spanje, al bijna 300 nertsenkwekerijen geregistreerd zijn met uitbraken van coronavirus.

‘Einde maken aan mogelijke besmettingsbron’

Gemma Rodríguez van het WWF Spanje bevestigt: ‘We vragen de regering van Spanje om dringend actie te ondernemen door een einde te maken aan deze mogelijke besmettingsbron van Covid-19 om herhaling van een nieuwe massale infectie zoals die in de boerderij in Teruel waar bijna 100.000 nertsen werden geofferd te voorkomen’.

‘Sanitaire bom’

‘We worden geconfronteerd met een gezondheidsprobleem van grote omvang: het risico op besmettingen met Covid-19 in pelsdierfokkerijen brengt nu de effectiviteit van het vaccin in ontwikkeling mogelijk in gevaar’, aldus Rodriguez. De WWF-vertegenwoordiger verzekert dat er ‘genoeg redenen zijn om een ​​einde te maken aan deze sanitaire bom. In Spanje hebben we 38 biologische bommen [verwijzend naar het aantal nertsenfokkerijen], laten we niet wachten tot ze exploderen zoals in Denemarken is gebeurd en daarvoor ook in Nederland’. 

Dit vind je misschien ook leuk