Aantal coronagevallen in Spanje stabiliseert

door admin
Aantal coronagevallen in Spanje stabiliseert

Ondanks de hoge cijfers lijken de positief geteste gevallen per 100.000 inwoners af te nemen in Spanje. Donderdag werden 19.511 nieuwe positieven geregistreerd in 24 uur tijd en 356 overlijdensgevallen als gevolg van Covid-19. Dat maakt dat het Ministerie van Volksgezondheid in totaal 1.437.220 Covid-19-gevallen en 40.461 sterftes als gevolg van het virus heeft geregistreerd sinds het uitbreken van de pandemie.

Volgens epidemioloog Simón lijkt het erop dat de cijfers stabiliseren en zelfs dalen. Donderdag lag het aantal positief geteste personen in 14 dagen tijd op 504 per 100.000 inwoners. Een dag eerder op woensdag was dat 514 en dinsdag 525. ‘Dat vertelt ons dat de cijfers een stabiele – zo niet, dalende – trend laten zien’, aldus Simón.

Cijfers wekken vertrouwen bij Spaanse regering

Hoewel de cijfers per autonome regio nog flink verschillen, zorgen de gemiddelde en landelijke cijfers voor vertrouwen bij de regering. Voornamelijk in Navarra, Aragón en Catalonië – voormalige brandhaarden – zijn aanzienlijke dalingen van de coronacijfers zichtbaar. In bijna alle Spaanse regio’s tonen grafieken van het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners van de afgelopen 14 dagen dat de piek is bereikt en er sprake is van stabilisatie of zelfs een daling van het cijfer.

Druk op de zorg in Spanje nog niet voorbij

Desondanks zal de druk in de ziekenhuizen en op de IC-afdelingen niet direct afnemen. Uit statistieken van de eerste coronagolf en op basis van trends uit andere landen is te zien dat eerst het aantal positief op corona geteste personen afneemt en pas na maximaal twee weken zou zo een daling ook terug te zien moeten zijn in het aantal ziekenhuisopnames. Volgens gegevens van Volksgezondheid is 16,5 procent van de ziekenhuisbedden en 35 procent van de IC-bedden in heel Spanje op dit moment bezet met Covid-19-patiënten.

Dit vind je misschien ook leuk