Spanje maakt zich zorgen om migratiecrisis Canarische eilanden

door admin

Eerder stuurde Frontex, het Europees Grens- en kustwachtagentschap, al extra hulpdiensten naar de Spaanse eilanden omdat de lokale autoriteiten de massale toestroom aan migranten niet meer konden bolwerken. Inmiddels zijn er zo’n 16.000 migranten vanuit Afrikaanse landen op de Canarische eilanden aangekomen.

Met deze aantallen beleven de eilanden op dit moment de ergste crisis in de afgelopen tien jaar. De laatste migratiecrisis was in 2006 toen er 31.000 migranten aankwamen op de Canarische eilanden. Naast het bepalen van de juiste aanpak is een van de zorgen vanuit de politiek dat Vox deze chaos op de Canarische eilanden aan zal grijpen voor hun anti-immigratievisie en dat de extreemrechtse partij in haar campagnes links zal gaan leggen tussen Covid-19 en deze migratiecrisis.

Spaanse regering zet migratiecrisis hoog op agenda

Volgens de krant El País liet de Spaanse regering zondag weten dat de mirgratiecrisis op de Canarische Eilanden nu een van de belangrijkste punten op de agenda is. Vijf Spaanse ministers (Migratie, Binnen- en Buitenlandse zaken, Defensie en Territoriaal beleid) houden zich nu bezig met de chaos op de eilanden.

Een van de genomen maatregelen is dat militaire ruimtes op de eilanden worden ingezet voor opvang van de migranten. Het doel van de Spaanse regering is verder om met de politieke leiders van de landen van herkomst van de migranten samen te werken om tot een oplossing te komen.

Nadat de immigranten zijn geïdentificeerd wordt er voor sommigen een terugvlucht naar het land van herkomst geregeld. Zo vertrok vorige maandag een eerste vlucht naar Mauritanië met ruim twintig immigranten aan boord. Ook bekijkt de regering op dit moment het overbrengen van immigranten naar het vasteland van Spanje als terugkeer naar eigen land (nog) niet mogelijk is.

Spanje wil landen van herkomst helpen met emigratieperikelen

De meeste immigranten zijn afkomstig uit Marokko, Senegal, Gambia en Mauritanië. De legers van deze landen hebben aangegeven hun handen vol te hebben aan de coronapandemie en dat daarom de emigratie niet hoog op de politieke prioriteitenlijst staat. Spanje heeft daarom aangegeven hen hierbij te willen helpen met financiële steun en inzet van andere middelen.

Dit vind je misschien ook leuk