Aanplant fruitbomen in Spaanse Pyreneeën moet bruine beer redden

door admin
Aanplant fruitbomen in Spaanse Pyreneeën moet bruine beer redden

In een gezamenlijk communiqué melden de Stichting voor de Bruine Beer FOP en het Spaanse bedrijf voor elektriciteitsvoorziening Endesa dat ze tussen 2021 en 2022 in de Catalaanse Pyreneeën 10 hectare willen voorzien van diverse soorten streekfruitbomen zoals appel-, peren- en kersenbomen. Daarmee beogen ze de kwaliteit van de habitat van deze planteneters te behouden en hun aanpassingsvermogen aan de menselijke activiteiten te vergroten.

Om dat te bereiken gaan ze een netwerk creëren van boomgaarden die verrijking en voeding bieden en uit meer dan 7.000 lokale appel- peren- en kersenbomen bestaan. Deze worden strategisch verdeeld over de gebieden waar de beren met hun jongen huizen, zoals de gebieden Valle d’Aran en Pallars Sobirá in de provincie Lérida.

Laatste berentelling

Beide organisaties schatten dat de Pyreneeën op het moment een populatie herbergen van ongeveer 50 beren, waarvan het merendeel zich in het centrale gedeelte bevindt. Bij de laatste officiële telling in het gebergte zijn minstens vier beren met acht welpen waargenomen.

Het telen van fruitbomen

Verleden jaar zijn in het kader van het Europese project PirosLife ook al 9.150 fruitbomen geplant in deze regio’s, met het oog op een betere toekomst voor de bruine beer in de bergachtige Pyreneeën. De zaden van de fruitbomen zijn verzameld in kwekerijen en worden nu gekiemd. Pas in het najaar van 2021 worden ze geplant omdat eerst lokalisatie- en evaluatie werkzaamheden nodig zijn op de grond.

Impact van het project

Het project zal naar schatting een reductie van CO2-uitstoot van 303 ton tot gevolg hebben. De wilde fruitbomen zijn een fundamentele voedingsbron voor beren en vormen zo een rijke leefomgeving die zal bijdragen aan de verbetering van de soort.   

Het initiatief maakt deel uit Endesa’s plan voor behoud van biodiversiteit, gericht op het bevorderen van de duurzame plattelandsontwikkeling, milieueducatie en de bescherming van bruine beer.

Dit vind je misschien ook leuk