Pandemieziekenhuis Spanje vandaag open maar verre van klaar

door admin
Pandemieziekenhuis Spanje vandaag open maar verre van klaar

Hoewel Ayuso de opening van het nieuwste pandemieziekenhuis in Madrid al maanden groots aankondigt, is de opening ervan een stuk minder groots dan verwacht. Het ziekenhuis, bedoeld om de druk op de reguliere zorg te verlichten tijdens pandemieën en griepgolven, opent vandaag met veel minder bedden, minder patiënten en veel minder zorgpersoneel dan beoogd.

Het ziekenhuis opent ruim een maand later dan gepland zijn deuren. Niet alleen is er sprake van een maand vertraging, ook telt het ziekenhuis slechts 240 bedden, 16 IC-bedden en 32 medium-care bedden. Volgens de regioregering kan er naar opgeschaald worden naar 1.000 bedden. Toch gaat dat op korte termijn niet lukken aangezien slechts 111 van de benodigde 669 zorgmedewerkers zijn aangenomen.

Felle protesten van oppositie, vakbonden en personeel

Sinds de aankondiging van het pandemieziekenhuis wordt er fel tegen geprotesteerd door oppositiepartijen, vakbonden en zorginstellingen. Zo zijn de kosten ervoor opgelopen van de beoogde 50 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Daarbij vond men het geplande overplaatsen van zorgpersoneel van bestaande ziekenhuizen naar het pandemieziekenhuis onwenselijk gezien de ruk op de bestaande zorg.

Bovendien zijn er volgens vakbonden onvoldoende noodplannen en evacuatietrainingen waardoor niet alleen patiënten maar ook personeelsleden onnodig risico lopen. De CCOO-vakbond heeft daarom zorgpersoneel opgeroepen tot een demonstratie op dinsdag om 12.30 uur – vlak na de openingsceremonie.

Verre van gereed voor patiënten

De Spaanse nieuwssite La Sexta interviewde dinsdag enkele medewerkers van ziekenhuis Isabel Zendal over hoe de omstandigheden zijn in het ziekenhuis. De reactie van het zorgpersoneel was verre van positief. Zo zouden er geen kamers zijn voor de patiënten, maar zijn de bedden geplaatst in grote zalen en hallen. Het ziekenhuis zou volgens de geïnterviewden meer lijken op het noodziekenhuis in de Ifema-beurs in Madrid. ‘Alles ontbreekt nog om patiënten goed te kunnen ontvangen,’ zo meent een andere medewerker.

Dit vind je misschien ook leuk