Acht keer meer migranten naar Canarische Eilanden in 2020

door admin
Acht keer meer migranten naar Canarische Eilanden in 2020

Volgens de officiële gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er in totaal 41.861 migranten zonder papieren aangekomen in Spanje, zowel over zee als via het land. Het aandeel van de Canarische eilanden is vastgesteld op 23.023 mensen. Dit gaat om officiële cijfers die maandag werden gepubliceerd door het Spaanse Ministerie; de werkelijke aantallen liggen zeer waarschijnlijk hoger.

Minder migranten op eerder populaire plekken in Spanje

Van de 41.861 migranten die afgelopen jaar aankwamen in Spanje, deden 40.106 migranten dat via de zee. Hoewel er zowel op nationaal niveau als op de Canarische eilanden sprake is van een behoorlijke toename van migranten, is er op de Balearen (-24 procent), Ceuta (-34 procent) en Melilla (-95 procent) sprake van een daling van het aantal aagekomen migranten zonder papieren in vergelijking met 2019.

Migratiecrisis Canarische eilanden

Hoewel er op de Canarische eilanden sinds het uitbreken van het coronavirus sprake is van een migratiecrisis, is er de afgelopen weken een dalende trend zichtbaar: tussen 16 en 31 december kwamen 1.571 migranten aang. In de eerste twee weken van december lag dit aantal op 1.886 en in november werden er zelfs nog 8.157 migranten geregistreerd op de eilanden.

Hoewel het aantal migranten op de Canarische eilanden afneemt, is deze migratiecrisis nog niet voorbij. Volgens de Spaanse nieuwssite Europapress kwamen er in de eerste drie dagen van 2021 zo’n 250 migranten in bootjes aan op de Canarische eilanden El Hierro en Tenerife. Medio december werd bekend dat de Europese Commissie de Spaanse eilanden financieel gaat steunen om de tijdelijke opvang van migranten te verbeteren.

Dit vind je misschien ook leuk