Inwoners Granada vluchten massaal hun huis uit na nieuwe aardbevingen

door admin
Inwoners Granada vluchten massaal hun huis uit na nieuwe aardbevingen

Na de aardschokken van zaterdagavond heeft het IGN een nieuwe reeks aardbevingen gemeld; dinsdagavond laat werden meer dan 40 bevingen geregistreerd. Ze waren in de hele provincie voelbaar, sommige hadden een kracht van 4,3 graden op de schaal van Richter. Net als afgelopen weekend zijn de plaatsen Santa Fe, Atarfe, Chauchina, Cúllar-Vega en de stad Granada getroffen. 

Avondklok houdt mensen niet binnen

Maandagavond rond half elf deed de eerste beving zich voor, gevolgd door nog zo’n tien schokken met verschillende epicentra. Mensen gingen, ondanks de avondklok, uit angst voor naschokken massaal de straat op. Het aantal meldingen bij de waarschuwingsdienst van het ING was ongekend hoog.

Geen persoonlijke ongevallen

De politie in de stad Granada heeft gemeld dat er geen aanwijzingen zijn van persoonlijke of materiële schade. Op Twitter wordt veel bezorgdheid geuit over het Alhambra; vooralsnog is dit intact gebleven.

In Santa Fe is een deel van de gevel van een leegstaand huis in het historische centrum ingestort, waardoor de overburen hun woning uit voorzorg moesten verlaten. De politie van Íllora meldde dat er in twee straten van de gemeente grote scheuren zijn ontstaan door de aardbeving, die ook in de provincies Cordoba, Malaga en Jaen voelbaar was.

Politiek roept op tot kalmte

Pedro Sánchez heeft een bericht gestuurd waarin hij vraagt om ‘kalm te blijven en de instructies van de hulpdiensten op te volgen’. De president verzekert ‘de zorg van duizenden mensen te behartigen’. 

Regiopresident van Andalusië, Juanma Moreno, schreef vlak voor Sánchez’ bericht nog een tweet: ‘De bevingen houden niet op’ en ‘een aantal ervan is zelfs in Malaga gevoeld en we wachten hoe dit zich verder ontwikkelt’.

Ook de burgemeester van Granada, Luis Salvador (Ciudadanos), heeft een ‘boodschap van vertrouwen en rust’ gestuurd. Ondanks dat het ingewikkelde dagen waren voor de bevolking van Granada riep hij op om de rust te bewaren en om de officiële kanalen te volgen. Verder vraagt hij maximale medewerking van de inwoners, om, vanwege het risico van aardverschuivingen die zich op straat kunnen voordoen, in hun huizen te blijven. Hij meldt verder dat deze reeksen aardschokken, ondanks de paniek van de bevolking, volgens seismologie-experts binnen de ‘normale range’ vallen en dat er gecoördineerd wordt samengewerkt door de instanties die op dit soort bevingen zijn voorbereid.

Opschaling 

Het IGN heeft tot dinsdag 200 naschokken waargenomen van de aardbeving met een kracht van 4,4 op schaal van Richter, met het epicentrum in Santa Fe (Granada) die afgelopen zaterdag plaatsvond. Drie van de naschokken die plaatsvonden tussen zaterdag en maandag hadden een kracht van 3,3 op de schaal van Richter. Als gevolg hiervan is de ‘preemergencia’ afgekondigd; een opschaling in het noodplan voor seismische risico’s. Deze pre-alarmfase houdt in dat er instrumenteel toezicht wordt gehouden, dat dit natuurverschijnsel verder wordt onderzocht en dat er voorlichtingsacties komen voor instanties, autoriteiten en de bevolking. 

Dit vind je misschien ook leuk