Private zorg in Spanje ingezet om druk op publieke ziekenhuizen te verlichten

door admin
Private zorg in Spanje ingezet om druk op publieke ziekenhuizen te verlichten

De Spaanse nieuwssite La Sexta schreef zondag dat de gemiddelde bezetting in publieke ziekenhuizen in Spanje nagenoeg gelijk of soms zelfs slechter is dan in maart vorig jaar. Dat doet een grote meerderheid van de autonome regioregeringen van Spanje besluiten om patiënten door te verwijzen.

Spaanse regio’s verplaatsen patiënten

In Madrid, Valencia, Murcia, Navarra, Catalonië, Galicië en Extremadura hebben de regioregeringen besloten Covid-19-patiënten door te sturen naar private centra. Baskenland, Castilië en León en Aragón sturen wel patiënten door maar dit betreffen juist patiënten zonder Covid-19 omdat ook het transport van coronapatiënten risico’s met zich meebrengt.

Prijzen terugvallen op private zorg uiteenlopend per Spaanse regio

De Vereniging voor de Verdediging van de Volksgezondheid laat weten dat na de eerste coronagolf er zich nauwelijks een verbetering heeft voorgedaan in het aantal ziekenhuisbedden. Het inschakelen van privéklinieken is echter een dure aangelegenheid en de prijzen verschillen per regio. De federatie is dan ook van mening dat dit geld, dat nu naar de privéklinieken gaat, moet worden geïnvesteerd in meer bedden en middelen voor de publieke zorg.

In verschillende regio’s hebben privéklinieken een deel van hun bedden beschikbaar gesteld aan de publieke gezondheidszorg. Dit heeft echter wel een prijskaartje. Zo kost een bed voor een Covid-19-patiënt in Madrid 734,25 euro per dag en 2.084,89 euro als het gaat om een IC-bed. De prijzen variëren behoorlijk per regio. Zo zijn de kosten voor dezelfde opnames in Valencia ongeveer de helft van die in Madrid. In Andalusië betaalt de Junta aan de particuliere zorg 178 euro per dag per patiënt en 750 euro per dag wanneer de patiënt intensieve zorg op de IC nodig heeft.

Vijf Spaanse regio’s lossen druk op zorg zelf op

De enige regio’s in Spanje die vooralsnog de hoge bezetting in de ziekenhuizen binnen de eigen regio oplossen zijn Asturië, Cantabrië, Castilië-La Mancha, de Canarische Eilanden en La Rioja. De publieke ziekenhuizen hier maken gebruik van hun eigen netwerk en schakelen andere publieke ziekenhuizen in dezelfde regio in om de drukte te verspreiden.

Dit vind je misschien ook leuk