Zware cyberaanval legt systemen Spaanse arbeidsdienst SEPE plat

door admin
Zware cyberaanval legt systemen Spaanse arbeidsdienst SEPE plat

Op dinsdag 9 maart legde een cyberaanval de website en alle systemen van de publieke dienstverlening, die verantwoordelijk is voor het uitbetalen van werkloosheids- en ERTE-uitkeringen, plat. Bronnen bij het ministerie van Werkgelegenheid meldden dinsdag dat de aanval alle 710 kantoren van het SEPE heeft geraakt.

Losgeld voor opheffen cyberaanval gemiddeld ruim 111.000 dollar

De cyberaanval op de publieke dienst wordt sinds dinsdag onderzocht door het nationaal cryptologisch centrum. Het betreft een ransomware-aanval, genaamd Ruyk, waarbij pogingen zijn gedaan om het hele systeem te blokkeren en zo voor reputatieschade te zorgen.

Normaal gesproken is het doel van ransomware-aanvallen om een systeem te blokkeren en vervolgens losgeld te eisen om de blokkade te verwijderen. Dat is in dit geval nog niet gebeurd. Woensdag schrijft Voz Populí dat het type ransomware-aanval waar SEPE mee te maken heeft, in een van de zwaardere categorieën valt en dat organisaties achter dit soort aanvallen gemiddeld 111.605 dollar aan losgeld vragen. In veel gevallen wordt het losgeld gevraagd in de vorm van cryptomunten, zoals bitcoins.  

Vaak onoplettende werknemer oorzaak

In veel gevallen is de bron van een ransomware-aanval een onoplettende werknemer die een document of bijlage opent met daarin het virus. Deze cyberaanval van het type Ruyk is een van de meest beruchte ransomware-aanvallen van de afgelopen jaren. Sinds de eerste aanval in 2018 is er sprake van een indrukwekkende lijst met slachtoffers. Enkele grote bedrijven in Spanje, Duitsland, China en India hebben hierdoor aanzienlijke financiële verliezen geleden, waarbij ook miljoenen computers, gebruikers en data in gevaar zijn gebracht.

Gegevens en uitkeringen SEPE niet in gevaar

Sinds gisteren is de website van SEPE niet toegankelijk en hebben werknemers geen toegang tot de systemen. El Público schrijft woensdag dat SEPE hoopt dat alles volgende week weer werkt, maar hiervan zijn ze nog niet zeker. Het Spaanse ministerie van Werkgelegenheid heeft laten weten dat er geen sprake is van diefstal van gegevens en dat uitkeringen en andere subsidies niet in gevaar zijn.

Dit vind je misschien ook leuk