Buitenlanders reizen massaal naar Spanje en voor Spanjaarden geldt reisverbod

door admin
Buitenlanders reizen massaal naar Spanje en voor Spanjaarden geldt reisverbod

De Spaanse nieuwssite TRTespañol schreef woensdag dat de afgelopen periode een toenemend aantal buitenlanders naar Spanje is gereisd. Hoewel internationaal reizen dringend wordt afgeraden, is het nog wel mogelijk om naar Spanje te gaan. Het gaat immers om een reisadvies en geen reisverbod. Er gelden wel enkele regels voor reizen naar Spanje, maar die weerhouden velen er niet van het negatieve reisadvies niet op te volgen.

Honderden extra vluchten naar Spanje

Medio maart kondigden na TUI vijf andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, Eurowings en Lufthansa, aan dat er in de week voorafgaand aan de Semana Santa ruim vijfhonderd extra vluchten tussen Duitsland en Spanje staan gepland. Deze stijging is het gevolg van de bekendmaking dat Duitsland de Balearen niet langer als risicogebied bestempelt. Desondanks betekent dit geen vrijbrief om op vakantie te gaan. De Duitse overheid roept inwoners dan ook op om geen buitenlandse reizen te maken als dat niet noodzakelijk is.

De Spaanse eilanden maken zich dus op voor internationale toeristen maar tegelijkertijd mogen Spanjaarden niet reizen binnen hun eigen land. In de weken voor de Semana Santa geldt namelijk een in- en uitreisverbod tussen autonome regio’s voor inwoners tenzij er sprake is van een noodgeval of reizen voor werk en andere als essentieel geldende activiteiten.

Madrid open voor toeristen

Terwijl Spanje de derde golf zo’n beetje achter zich heeft gelaten en de coronacijfers verder blijven dalen, is er in de Spaanse hoofdstad – in tegenstelling tot in de rest van Spanje – relatief veel vrijheid. En dat trekt toeristen aan. Inwoners van Madrid komen de laatste dagen bijvoorbeeld veel Fransen tegen op terrassen in Madrid. Vanwege de versoepelingen in de stad willen Fransen ontsnappen aan het strikte regime in Franse steden zoals Parijs.

Aantal coronagevallen Madrid loopt weer op

Na de piek van de derde golf in januari is de situatie in een groot deel van Spanje op dit moment beheersbaar, aldus nieuwssite RTVE, maar het aantal besmettingen in Madrid loopt weer op. Op woensdag was de gemiddelde incidentie van de afgelopen 14 dagen in Spanje 128 coronagevallen op de 100.000 inwoners. In Madrid ligt dit aantal echter op 224 gevallen per 100.000 inwoners, waardoor er in Madrid officieel sprake is van een hoog risico.

Regiopresident Ayuso maakt zich echter nog geen zorgen volgens de Spaanse krant El Mundo. “Bezoekers uit andere landen zijn welkom, als ze zich maar aan de regels houden,” zo vertelde Ayuso na haar belofte dat ze de horeca in Madrid niet in de steek zal laten. Of deze houding slim is, zullen de komende weken uitwijzen.

Dit vind je misschien ook leuk