Duurzamer leven in Spanje, hoe leid je een groener bestaan?

door admin
Duurzamer leven in Spanje, hoe leid je een groener bestaan?

Het antwoord is een stuk eenvoudiger dan vroeger. Wie geïnteresseerd is om de ecologische voetafdruk te verkleinen en een duurzamer leven wil leiden, heeft daarvoor tal van manieren om dat te bereiken. Een simpele strategie is om minder te kopen. Combineer dat door vooral duurzame producten te kopen en duurzame merken te steunen, en je helpt al mee om de negatieve impact op het milieu te verminderen. 

Afgezien daarvan is het goede nieuws dat bijna alles wat je doet een kans biedt om duurzaam te leven, inclusief de manier waarop je je verplaatst, hoe en wat je eet, hoeveel afval je produceert en in hoeverre je gebruikmaakt van hernieuwbare energie. InSpanje.nl kijkt naar enkele van de belangrijkste manieren waarop je duurzaam kunt leven in Spanje.

Hernieuwbare energie

Fossiele brandstoffen zijn een grote no-go als het gaat om duurzaam leven. Het is niet alleen omdat ze opraken, maar ze zorgen voor uitstoot en door ze te ontginnen, wordt de ecologie van de planeet vernietigd. Hernieuwbare energie daarentegen komt uit onbeperkte bronnen, is schoon in gebruik en heeft minder impact op het milieu.

In Spanje bestond het probleem rond het persoonlijk gebruik van zonnepanelen als gevolg van de zogenaamde ‘zonnetaks’. Gelukkig is deze in 2020 officieel ingetrokken omdat het eigen elektriciteitsverbruik in Spanje hierdoor niet levensvatbaar werd. Maar met de bevordering van een groene agenda door de overheid, de daling van de kosten van fotovoltaïsche zonne-energie en het niet langer ontmoedigen van het eigen verbruik in het land, behoort de toekomst toe aan hernieuwbare energie.

Je hoeft ook geen privé-eigendom te hebben om het meeste uit hernieuwbare energie te halen. Uit een rapport van Idealista blijkt dat 74% van de flatgebouwen in Spanje geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Je kunt ook veranderen van energieleverancier en je bestaande inruilen voor een leverancier van groene, hernieuwbare energie. 

Als je een individuele woning hebt, zijn zonnepanelen op het dak of op het land natuurlijk een prima optie. Onthoud dat je een dergelijk systeem op maat moet maken om aan je behoeften te voldoen. Bereken hoeveel elektriciteit je verbruikt en stel je elektriciteitsopwekkings- en opslagsysteem hierop in.

De zwembadpomp slurpt energie. Het mag dan hetzelfde verbruik hebben als bijvoorbeeld een föhn, maar de pomp is doorgaans urenlang aan. Een andere optie is een natuurlijk zwembad, maar zorg er dan wel voor dat de planten die het water schoon houden geschikt zijn voor jouw microklimaat.
 
Kweek je eigen voedsel en verminder voedselverspilling

Iedereen die zijn eigen tomaat, sla of aardappel heeft gekweekt, weet dat de voldoening van het verbouwen van iets uit het niets alleen door de smaak ervan wordt overtroffen. Zelfgekweekt voedsel met biologische methoden is altijd zoveel lekkerder. De reden voor een verbeterde smaak? Je oogst het wanneer dat nodig is en als het rijp is en niet nadat het al dagen in een opslagcontainer heeft gestaan of oin een supermarktschap. Je eten staat in de tuin totdat het klaar is voor consumptie. Bovendien weet je dat je het niet met chemicaliën hebt besproeid of het op vervuild land hebt verbouwd.

Hoe klein je tuin of balkon ook is, er is altijd wel ruimte om iets te laten groeien. Creëer een levende kruidenmuur. Kweek tomaten, knoflook, aardbeien, chili’s en paprika’s in potten. Je buitenruimte of vensterbank wordt ook meteen een bonte mengeling van kleur en geur. 

Neem contact op met het gemeentehuis voor gemeenschappelijke tuinruimtes. Er zijn appartementsgebouwen met een perceel in een gemeenschappelijke tuin waar voldoende groente en fruit wordt geproduceerd om het hele jaar door van te kunnen blijven leven. En overschotten worden geruild met de buren, ingemaakt of verwerkt tot jam, saus of chutney. Je dieet zal niet alleen gezond zijn, maar ook gevarieerd.

Voedselverspilling moet eenvoudig worden opgelost

Als je voedingsmiddelen koopt in de supermarkt, zorg er dan voor dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Voedselverspilling vormt ongeveer 8% van alle emissies op stortplaatsen. Kippen en varkens zijn ideaal om groenteschillen te voeren – goed voor degenen die in de campo leven – of composteer je resten, waardoor je op de lange termijn nog meer bespaart.

Modellen voor duurzaam bouwen

Doordat de groene agenda in een stroomversnelling is geraakt, neemt het aantal bedrijven dat nieuwe milieuvriendelijke panden aanbiedt toe. Of het nu gaat om modulaire huizen, die in de loop van de tijd al naar gelang de behoefte kunnen worden uitgebreid, of om een ​​meer substantiële nieuwbouw, ze worden gebouwd met duurzame materialen en het milieu in gedachten.

Zeg nee tegen vinyl en PVC en concentreer je op organische en biologisch afbreekbare materialen zoals adobe (bouwmateriaal van zand, water, klei en organische materialen zoals stro en mest), onbehandeld hout, bamboe (zoals Tencel) en stro. Hergebruik materialen zoals teruggewonnen hout, gerecycled plastic (de enige keer dat plastic een groene opgestoken duim krijgt) en gerecycled glas. Organische verven helpen de negatieve effecten op het milieu te beperken omdat ze gemakkelijk worden afgebroken zonder dat er gifstoffen vrijkomen.
Vooral belangrijk is isolatie. Dit zal helpen om je brandstofverbruik laag te houden – verwarming en koeling zijn goed voor ongeveer 50% van je energieverbruik in huis.

Als je op zoek bent naar een bestaand pand, zijn er veel traditionele gebouwen die van nature groen zijn. De meest ecologische huizen ter wereld zijn grotwoningen. Een goed voorbeeld is het dorp Guadix in de provincie Granada. De grotwoningen zijn van buiten zeer goed geïsoleerd en hebben maar weinig energie nodig om een constante temperatuur te behouden.

Op het Andalusische platteland, dicht bij de kust, vind je veel huizen gebouwd met zand en / of klei en rots. De muren zijn immens dik, vrijwel onbrandbaar en zorgen voor een goede isolatie.

Waterverbruik overwegen

Er zijn zoveel manieren waarop je het waterverbruik kunt verminderen zonder moeite. Verminder het aantal keren dat je het toilet doorspoelt; draag je kleren tot ze echt vuil zijn, dus draai minder wasjes. Laat het water niet weglopen terwijl je je tanden poetst en die volle baden en urenlange therapeutische douches kunnen ook minder. Gebruik ook kranen, toiletten en douchekoppen met een laag debiet om het waterverbruik te verminderen.

Een systeem voor het opvangen van regenwater is een geweldige manier om te bezuinigen op gezuiverd water. Sla het regenwater op in een bak en gebruik het om toiletten door te spoelen of om je tuin groen te houden.

Schakel je waterverwarmingssysteem over op tankloze boilers. In plaats van elektriciteit te gebruiken (en ervoor te betalen) om een ​​enorme tank met water permanent warm te houden, werkt een tankloos systeem op aanvraag. Tankloze systemen verwarmen alleen het water dat nodig is wanneer het door een elektrische spoel stroomt. De tijd om op het warme water te wachten is minimaal – minder dan 30 seconden. Een bijkomend voordeel is dat je ook bespaart op opslagruimte, geweldig als je tegelijkertijd kosten bespaart door in een kleiner huis te wonen. 

De 5 ‘R’s

Voordat we gaan recyclen, moeten we in het Engels ‘refuse’, ‘reduce’, ‘reuse’ and ‘repurpose’, de 5 ‘R’s van duurzaam leven ofwel; weigeren, verminderen, hergebruiken en herbestemmen.

Afval: weiger plastic voor eenmalig gebruik en niet-milieuvriendelijke producten in je huis en tuin. Reduceren: koop alleen wat je nodig hebt, bij voorkeur wanneer je het nodig hebt. Natuurlijk kan het contraproductief zijn om elke dag naar de supermarkt te gaan als deze wat verder weg ligt. Als je de maaltijden van tevoren plant en je je aan de boodschappenlijst houdt, kun je je verspilling verminderen.

Hergebruik: er zijn veel manieren om ongewenste items opnieuw te gebruiken. Hergebruik plastic boodschappentassen (maar koop bij voorkeur een tas voor het leven en hergebruik die meerdere keren) en gebruik lege plastic containers om dingen in de tuin te laten groeien. Doneer ongewenste kleding, mobiele telefoons, speelgoed enzovoort aan goede doelen, of verkoop ze online en verdien wat geld.

Hergebruik: kijk altijd of jeiets kunt hergebruiken voordat je het weggooit. Iets wat in huis misschien niet van pas komt, kan in de tuin een tweede leven krijgen. Als alternatief kan iets dat opnieuw is geverfd, plotseling een andere functie krijgen.

Recyclen: scheid uw afval en plaats het in de daarvoor bestemde bakken. We noemden voedselverspilling eerder, als je aan het tuinieren bent, is het logisch om je etensresten, eierschalen en theezakjes in een composteerinrichting te doen.

Ja – een duurzame levensstijl is mogelijk in Spanje

Al het bovenstaande is mogelijk in Spanje, waardoor een duurzame levensstijl een haalbare levensstijl wordt. Het loont de moeite om je plaatselijke gemeentehuis te benaderen om te zien of er subsidies beschikbaar zijn om je huis duurzamer te maken, energiekosten te verlagen en een positieve impact op het milieu te hebben.
Als je op zoek bent naar een complete renovatie of een nieuw huis wilt bouwen, denk dan groen voor materiaal- en waterverbruik en binnenkort zul je met recht het goede leven in Spanje leiden.

Dit vind je misschien ook leuk