Separatistische regioregering aan de macht in Catalonië

door admin
Separatistische regioregering aan de macht in Catalonië

Maandag 17 mei maakten de leiders van Junts per Catalunya en Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) hun akkoord bekend. Drie maanden geleden gingen de Catalanen op 14 februari naar de stembus. De verkiezingen resulteerden in een duidelijke meerderheid voor drie partijen: Junts per Catalunya met 32 zetels en 33 zetels voor de ERC en de PSC onder leiding van de voormalig minister van Volksgezondheid van Spanje, Salvador Illa.

Akkoord coalitie vlak voor verlopen termijn

Toch werd vlak na de verkiezingen al duidelijk dat het vormen van een regering lastig zou zijn. De termijn voor het vormen van een regioregering zou op 26 mei vervallen, maar maandag 17 mei kwam het verlossende woord naar buiten dat de leiders van de ERC en Junt per Catalunya een overeenstemming hebben bereikt.

Andere Catalaanse winnaar bezorgd over nieuwe regioregering

Omdat de twee partijen net geen meerderheid hebben in het parlement, willen ze gaan samenwerken met de links-radicale Candidatura d’Unitat Popular (CUP) die 9 zetels haalde na de verkiezingen. De PSC sprak na de bekendmaking van de nieuwe coalitie van de Generalitat over een ‘rechtsere regioregering die juist zorgt voor meer verdeeldheid’ en maakt zich dan ook zorgen over deze ontwikkelingen.

Waarnemende premier wordt nieuwe regiopresident Catalonië

De Spaanse nieuwssite La Vanguardia schrijft dat de twee separatistische partijen uiteindelijk toch voor een coalitie hebben gekozen om het volk vertrouwen te geven en te voorkomen dat de Catalanen nog een keer naar de stembus moeten. De coalitieregering tussen Junts per Catalunya en de ERC wordt geleid door Pere Aragonès van de ERC, die na het ontslag van Quim Torra waarnemend premier van Catalonië werd.

Dat twee separatistische partijen de handen ineen hebben geslagen, betekent dat het streven naar het afscheiden van Catalonië van Spanje weer nieuw leven wordt ingebloazen. Hoewel de ERC liever een dialoog aangaat met de nationale regering, staat Junts per Catalunya feller in de strijd.

Dit vind je misschien ook leuk