Reizen van en naar Spanje: alle reisbeperkingen en maatregelen op een rij

door admin
Reizen van en naar Spanje: alle reisbeperkingen en maatregelen op een rij

Sinds zaterdag 15 mei is het reisadvies voor Spanje veranderd. Voor de Canarische Eilanden en de Balearen ging de kleur van oranje naar geel: ‘let op: veiligheidsrisico’s’. De rest van Spanje houdt het oranje advies: ‘alleen noodzakelijke reizen’. Beide Spaanse eilandengroepen hebben zelf nog aanvullende maatregelen ingesteld. Die lees je ook hieronder. 

Reizen van Nederland naar Spanje

Spanje eist van reizigers vanaf 6 jaar uit Nederland die per vliegtuig of boot inreizen dat ze een negatief PCR-testresultaat kunnen overleggen. De PCR-,TMA- of LAMP-test moet zijn afgenomen binnen 72 uur voor aankomst. Op het te tonen certificaat van de negatieve PCR-test moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. 

QR-code

Reizigers die met het vliegtuig of de boot komen, moeten bij binnenkomst ook (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering of met de App SpTH (SpainTravelHealth). Het formulier is pas 48 uur vóór aankomst in Spanje volledig in te vullen. Na invulling en ondertekening van het gehele formulier, ontvangt de reiziger een QR-code. Deze moet worden getoond bij aankomst op de Spaanse luchthaven van bestemming. 

Deze inreisbeperkingen gelden niet voor reizigers die met de auto of de trein reizen.

Reizen van Spanje naar Nederland

Terugreizen vanuit een ‘geel’ gebied

een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro, la Graciosa) of de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze gebieden ook geen testverplichting.

Terugreizen vanuit een ‘oranje’ gebied

U dient een negatieve PRC-test te kunnen overleggen bij aankomst in Nederland na een verblijf in de rest van Spanje, voornamelijk het vasteland. Ook gaat u bij terugkeer uit oranje gebieden in Nederland 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Reizen van België naar Spanje

De Belgische overheid raadt niet-essentiële reizen naar het buitenland ten stelligste af. Mocht je toch gaan, dan gelden vanuit Spanje dezelfde maatregelen en verplichtingen als die staan omschreven onder het kopje ‘Reizen van Nederland naar Spanje’.

Reizen van Spanje naar België

Reizgers die langer dan 48u in het buitenland verbleven of terugkeren met het vliegtuig of de boot of met trein of bus terugkeren vanuit een land buiten de EU of Schengenzone geldt de verplichting het Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen ten vroegste 48 uur voor aankomst in België.

Op basis van je antwoorden, berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Als dat het geval is ontvang je een sms. Dan wordt je beschouwd als een hoog risicocontact en moet je in quarantaine. Laat je testen op dag 1 en op dag 7 van je quarantaine. Je ontvangt hiervoor een code per sms. Deze quarantaine en test zijn verplicht. Je riskeert een boete van minimum €250 als je dit niet respecteert.

Als je geen sms ontvangt na het invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier dan hoef je niet in quarantaine en geldt ook geen testverplichting. 

Lees hier voor welke personen of situaties er uitzonderingen gelden van bovenstaande verplichtingen.

Reizen naar de Canarische Eilanden vanuit het buitenland

De Canarische Eilanden hebben eigen regels voor binnenkomende reizigers. Hiertoe zijn alle eilanden opgedeeld in risico-niveaus van 1-4 is van laag naar hoog. Op niveau 1 (groen) bevinden zich Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro. Op niveau 2 (geel) zitten Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa. Deze indeling is van kracht tot eventuele aanpassing op 27 mei a.s. Per niveau verschillen de maatregelen waaraan je je moet houden als je op het betreffende eiland verblijft. Een overzicht van die maatregelen vind je hier (in het Engels).

De Canarische Eilanden hanteren dezelfde risico-indeling van derde landen als de Spaanse overheid die zowel België als Nederland heeft ingedeeld bij de hoogrisicolanden. Naast dezelfde toegangsverplichtingen als die gelden voor de rest van Spanje vindt er bij aankomst op de Canarische Eilanden een gezondheidscontrole plaats op het vliegveld of in de haven. Die bestaat uit het opnemen van de temperatuur. Een temperatuur hoger dan 37,5ºC wordt als koorts beschouwd. Bovendien is er een visuele check op symptomen van Covid-19. 

Overigens hoef je in veel gevallen bij aankomst je negatieve test-certificaat niet te tonen op het vliegveld. Hier heb je alleen de gezondheidsverklaring/QR-code nodig. Het testcertificaat moet je wel laten zien bij de toeristische accommodatie waar je incheckt. 

Wie geen test bij aankomst kan tonen, kan lokaal een test laten doen en in quarantaine gaan tot de uitslag van de test bekend (negatief) is. Accommodaties moeten gasten ook wijzen op de verplichting tot het downloaden van de ‘Radar Covid’ track & trace app van overheid. 

Reizen naar de Balearen vanuit het buitenland

 Passagiers die vanuit Spanje naar de Balearen willen reizen zijn vrijgesteld van de testverplichting op de vertreklocatie die:

– Afkomstig zijn uit autonome regio’s of steden met een 14-daagse virusincidentie die lager is dan 60 gevallen per 100.00 inwoners.

– Volledig zijn gevaccineerd tegen Covid-19 of die de eerste dosis tenminste 15 dagen voor vertrek hebben ontvangen. 

– Andere passagiers dienen een negatief testresultaat te kunnen overleggen van een PCR-TMA test die minstens 72 uur voor vertrek is afgenomen. Ook wordt een snelle antigeentest geaccepteerd die binnen 48 uur voor vertrek is afgenomen. 

– Reizigers die geen certificaat van een negatief testresultaat kunnen overleggen bij aankomst, dienen binnen 48 uur na aankomst op een van de eilanden een test af te nemen en in quarantaine te gaan totdat ze het negatieve resultaat alsnog kunnen overleggen. 

Passagiers die vanuit het buitenland naar de Balearen willen reizen

Voor alle passagiers die vanuit het buitenland naar de Balearen komen, gelden dezelfde verplichtingen als voor het binnenkomen van de rest van Spanje. Een certificaat van een negatief testresultaat en een geldige QR-code. (zie boven)

Testlocaties in Spanje

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Spanje de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). Op de 13 drukstbezochte Spaanse luchthavens zijn inmiddels ook testlocaties geopend. U dient wel tijdig, het best zodra u een vlucht heeft geboekt, een tijdslot te reserveren, want de capaciteit is er over het algemeen beperkt.

Maatregelen in Spanje

De maatregelen die in Spanje nu gelden om verspreiding van het coronavirus (Covid-19) terug te dringen zijn als volgt: Overal in openbare ruimten zowel binnen als buiten geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden. Het dragen van mondkapjes in de publieke ruimte (binnen en buiten) is verplicht in Spanje, dus ook in de openlucht, ook op het strand en bij het zwembad.

Er zijn uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje. Deze gelden voor mensen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen. De uitzondering geldt ook tijdens sporten in de buitenlucht, of bij activiteiten die niet samengaan met het dragen van een mondkapje (zoals bijvoorbeeld eten of drinken in een restaurant of zwemmen in de zee).

Daarnaast nemen regionale overheden aanvullende maatregelen over bijvoorbeeld lokale in- en uitreisverboden, de maximale groepsgrootte op terrassen en binnenshuis, de openingstijden van winkels en horeca etcetera. Deze maatregelen verschillen per regio. Lees meer over de landelijke en regionale maatregelen.

Dit vind je misschien ook leuk