Gemiddelde IC-bezetting Spanje valt nu officieel onder ‘laag risico’

door admin
Gemiddelde IC-bezetting Spanje valt nu officieel onder ‘laag risico’

Volgens RTVE.es ligt het percentage IC-bedden dat wordt bezet door Covid-patiënten momenteel op 9,69 procent. Met dit percentage is er in Spanje sprake van een ‘laag risico’ als het gaat om coronapatiënten op de Spaanse IC’s. Ter vergelijking: Tijdens de derde coronapiek was gemiddeld 45 procent van het totaal aantal IC-bedden in Spanje bezet met coronapatiënten.

Madrid enige Spaanse regio met ‘hoog risico’ op IC

Alleen Madrid kampt nog met een IC-bezetting van coronapatiënten van 20 procent waardoor in deze regio sprake is van een ‘hoog risico’. Een aantal Spaanse regio’s is er zelfs in geslaagd om de bezettingsgraad onder de 5 procent te krijgen, te weten Valencia, Extremadura, Galicië, de Canarische Eilanden, Murcia en de Balearen.

Totale IC-bezetting in heel Spanje nog altijd hoog

Hoewel het afgelopen 1,5 jaar bijna lijkt alsof Covid-19 de enige ziekte was, liggen er niet alleen maar coronapatiënten op de IC’s. Sterker nog, de IC-bezetting voor heel Spanje is sinds augustus 2020 niet onder de 40 procent gekomen. Momenteel is er sprake van een gemiddelde IC-bezetting van 45 procent op de intensive careafdelingen in Spanje.

Om deze reden pleiten enkele ziekenhuizen in Spanje voor een opnamestop om te voorkomen dat de situatie opnieuw uit de hand loopt wanneer zich er een volgende corona-uitbraak voordoet. De situatie is vooral nijpend in Madrid, maar ook in de regio’s van Catalonië, Baskenland en Aragón is de situatie zorgelijk te noemen.

Hoe zit het met groepsimmuniteit in Spanje?

Directeur Fernando Simón van het coronacrisiscentrum in Spanje vertelde maandag tijdens een persconferentie over de situatie in Spaanse ziekenhuizen. Simón werd gevraagd naar hoe het zit met de zogenaamde ‘groepsimmuniteit’ en of het einde van de pandemie al in zicht is gezien de succesvol verlopende vaccinatiecampagne.

Simón: “Op dit moment komen we steeds dichterbij de 70 tot 75 procent van de Spaanse bevolking die ingeënt zal worden. We zitten echter nog steeds in een risicovolle situatie dat de jongere doelgroepen nog niet zijn ingeënt in Spanje.”

‘Anders wanneer iemand van 95 aan Covid-19 overlijdt’

Hij vervolgt zijn verhaal: “Niet iedereen zal het met deze uitspraak eens zijn, maar het is toch echt anders wanneer iemand van 95 sterft aan het virus dan als het gaat om iemand van 20 jaar. Het effect van een besmetting onder jongeren is wellicht minder ernstig maar het risico dat zij behoorlijk ziek worden of zelfs sterven is nog altijd aanwezig. En daarom moeten we de geldende maatregelen nog even volhouden.”

De incidentie (het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners) in Spanje blijft nog altijd dalen. Maandag melde de Spaanse minister van Volksgezondheid dat er over de afgelopen 14 dagen 104,56 gevallen per 100.000 inwoners zijn. Dit cijfer is sinds 13 augustus 2020 niet zo laag geweest.

Dit vind je misschien ook leuk