Hittegolf Spanje zorgt voor weeralarmen in meer dan tien regio’s

door admin
Hittegolf Spanje zorgt voor weeralarmen in meer dan tien regio’s

De aanvoer van warme lucht bereikte donderdag het Iberisch schiereiland. De hittegolf zal op zondag het hoogtepunt bereiken met recordtemperaturen tot 44 graden. Het Aemet geeft weeralarmen af voor meer dan tien regio’s, waaronder code oranje voor Andalusië, Castilla La-Mancha, Extremadura en Madrid. Inwoners van deze regio’s krijgen de komende dagen te maken met extreme hitte.

Vrijdag code oranje vanwege hard wind

Voor vrijdag geeft de Spaanse weerdienst code oranje af voor het uiterste puntje van Cádiz vanwege een pittige oostenwind. De windsnelheden kunnen tussen vrijdag en zaterdag oplopen tot wel 100 km/h.

Zaterdag en zondag rond 40 graden in zuidelijk deel van Spanje

Op zaterdag geldt er voor verschillende plekken in het zuidelijk deel van Spanje code oranje vanwege temperaturen die boven de 40 graden kunnen uitkomen. Extreme hitte wordt verwacht op het platteland van Córdoba, Cuenca del Genil in Granada, Andévalo y Condado in Huelva, Jaén, Sevilla, Badajoz, Ciudad Real en Toledo. In deze gebieden komen de temperaturen uit tussen de 40 en 42 graden.

Zondag code oranje met extreme hitte in zuidelijk Spanje

Op zondag verwacht het Aemet dat de hoogste temperaturen bereikt zullen worden. Code oranje is dan ook van kracht voor Cádiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaén, Sevilla, Zaragoza, Badajoz, Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo en het zuiden van Madrid met temperaturen tot 42 graden. In de Guadalquivir worden zelfs uitschieters tot boven de 44 graden voorspeld.  

Code geel voor zeven Spaanse regio’s

Voor enkele gemeentes van zeven Spaanse regio’s is ook code geel voorspeld met temperaturen tot zo’n 38 graden. Dit is in het weekend van toepassing op Aragón, Castilië en León, Catalonië, Murcia, Valencia, Baskenland en Cantabrië.

Advies Spaanse regering bij hittegolf in Spanje

Wanneer er code geel en oranje wordt afgegeven vanwege hoge temperaturen adviseert het Ministerie van Volksgezondheid voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo wordt geadviseerd extra water te drinken en directe blootstelling aan de zon wanneer deze het meest krachtig is te vermijden. Ook moeten kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kleine kinderen, extra voorzichtig doen tijdens de warmste momenten van de dag en wordt lichamelijk inspanning op het heetst van de dag afgeraden.

Dinsdag 13 juli verwacht het Aemet dat er een eind komt aan de hittegolf en wordt er een aanzienlijke temperatuurdaling verwacht.

Dit vind je misschien ook leuk