Reusachtige drone voor drugstransport in beslaggenomen in Málaga

door admin
Reusachtige drone voor drugstransport in beslaggenomen in Málaga

De drone werd inbeslaggenomen van een Franse drugsorganisatie waarvan leden zich aan de Costa del Sol wilden vestigen. De criminelen gebruikten de drone om drugs te vervoeren van Marokko naar het kleine dorp Almáchar (nog geen 2.000 inwoners) in de provincie Málaga.

Met een autonomie van zeven uur en een maximumsnelheid van 170 kilometer is de actieradius van de drone voor het vervoer van verdovende middelen “enorm”, aldus de hoofdinspecteur van de eenheid misdaad en georganiseerde misdaad Udyco in Málaga.

Grootste interventie in Spanje

“We hebben nog nooit een drone van deze omvang gezien. Er was een precedent, maar nooit zoals dit. Het is de grootste interventie in Spanje”, benadrukte Pedro Luis Bardón, hoofd luchtmacht van de nationale politie.

De drone met vijf motoren is gemaakt in China en zou een kostprijs hebben die varieert tussen 30.000 en 150.000 euro, afhankelijk van de benodigde technische uitrusting. Vier van de motoren zijn elektrisch en laten het vliegtuig volledig verticaal opstijgen en landen. De vijfde, met twee verbrandingscilinders, is degene die horizontale vlucht mogelijk maakt.

Het vliegtuig was voorbereid om een ​​hoogte van ongeveer 2.000 meter te bereiken en vloog over het algemeen veel lager om minder brandstof te verbruiken en de mogelijkheid om te worden ontdekt te voorkomen (in Spanje is het gebruik van drones boven bevolkte gebieden beperkt).

Agenten hebben aan de pers uitgelegd dat het spoor van de drone toch op radars is verschenen en ook de elektromagnetische communicatie is getraceerd. Op basis daarvan kwamen agenten achter het bestaan van de drone die drugspakketten, vooral cocaïne, bevatte in plaats van bewakingscamera’s of andere apparaten wat normaliter het geval is bij dit soort onbemande vliegtuigen.

“Technologie maakt het leven voor ons gemakkelijker, maar komt uiteindelijk ook in handen van de slechteriken. Zij innoveren en wij moeten dat ook doen ”, zei de commissaris van Malaga.

Afstandsbediening 

De drugshandelaren bedienden de drone met behulp van een computersysteem dat de exacte start- en landingspunten aan het apparaat doorgeeft. Ook de zogenaamde waypoints, dat wil zeggen de plaatsen tijdens de reis waar je onderweg moet afslaan of de snelheden die je te allen tijde moet aanhouden. Evenzo is de drone voorbereid om vanaf de grond te worden bediend met een afstandsbediening. “Het apparaat is volledig uitgerust en operationeel”, zegt de commissaris.

‘Ernstig gevaar voor luchtvaart’

De politieagenten legden uit dat de criminelen niet veel training hebben gehad in de bediening. Dit, naast de afmetingen van de drone, maakt het ook tot een ernstig gevaar voor de luchtvaart: een botsing met elk ander vliegtuig, inclusief passagiersvliegtuigen, zou desastreus kunnen aflopen.

De drone werd aangetroffen in een woning die ook als kinderdagverblijf werd gebruikt aan de rand van Almachar in de regio Axarquía. In dit gebied liggen talrijke verspreide huizen, zodat de criminele organisatie lang onopgemerkt kon blijven.

Operatie Piñas

Operatie Piñas, waarbij deze drone in beslag is genomen, begon afgelopen januari toen Udyco-leden een bende Franse drugshandelaren ontdekten die zich aan de Costa del Sol wilden vestigen. Ze werden ook al door de Franse autoriteiten in de gaten gehouden. Het politieonderzoek is afgesloten met de arrestatie van vier personen: drie in Frankrijk en een vierde in de stad Almáchar, in wiens huis verschillende computerapparatuur werd aangetroffen die werd gebruikt ter behandeling, voorbereiding en verzending van de drugs, evenals de drone .

In totaal is tussen de twee landen ook 30 kilo marihuana en 55 hasj in beslag genomen. “De strijd tegen de drugshandel is een van onze prioriteiten”, zei Teófilo Ruiz, plaatsvervangend afgevaardigde van de regering in Malaga, die erop wees dat de nationale politie in 2020 27,5 ton drugs in beslag heeft genomen in de provincie, waar hij 55 ton drugs heeft ontmanteld. criminele groepen en arresteerde 695 mensen voor drugshandel.

Dit vind je misschien ook leuk