Wat je moet weten voordat je een prefabwoning in Spanje koopt

door admin
Wat je moet weten voordat je een prefabwoning in Spanje koopt

Tijdens de pandemie is in Spanje de interesse voor geprefabriceerde huizen toegenomen. Een groeiend aantal Spanjaarden wil een onderkomen op een rustige plek om even te kunnen ontsnappen aan de drukte in de overvolle steden. En de snelste en goedkoopste manier om dit te realiseren is het kopen van een mobiele prefabwoning. Door dit concept lijkt het gedroomde huis op het platteland ineens binnen handbereik. De woningen worden volledig voorgefabriceerd en zijn daarmee direct gereed voor gebruik. De kleinere modellen van ca. 34 m2, de zogenaamde tiny houses, worden al vanaf 28.000 euro aangeboden. De ruimte kan eventueel worden vergroot door twee of drie units toe te voegen.

Mobiel of niet mobiel

Er zijn twee soorten prefabwoningen te onderscheiden: verplaatsbare en niet-verplaatsbare. Omdat de verplaatsbare prefab als roerend goed wordt beschouwd, heeft deze tal van voordelen ten opzichte van de niet verplaatsbare, aldus Housage.com, expert in de nationale en internationale vastgoedmarkt.

Geen fundering

Omdat een fundering niet nodig is, kunnen prefabwoningen op verschillende locaties worden neergezet. Zo is de mobiele prefab een prima optie om in de weekenden in een rustige landelijke omgeving te onthaasten. Voorwaarde is echter wel dat de ondergrond vlak en stabiel is om maximaal comfort en duurzaamheid te kunnen garanderen. Verder moet de woning met speciaal transport worden vervoerd.

Minder gedoe

Als je voor een mobiele prefab kiest, scheelt je dat een hoop gedoe. Je hoeft over het algemeen geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. En een inschrijving in het kadaster is ook niet nodig. Toch is het volgens Housage.com wel verstandig om bij de betreffende gemeente navraag te doen of een huisje zondermeer geplaatst mag worden. Er zijn namelijk gemeentes die wél een vergunning eisen voor een mobiele woning.

Toch ook minpunten

Maar er zijn ook nadelen. Juist omdat mobiele prefabwoningen als roerend goed worden aangemerkt, verstrekken banken geen hypotheek voor de aankoop van de woning. Dit betekent dat er een persoonlijke lening moet worden afgesloten of spaargeld moet worden aangesproken. En als je mobiele woning niet zelfvoorzienend is, kan je dat alsnog een hoop administratieve rompslomp opleveren.

Dit vind je misschien ook leuk