Welke maatregelen gelden er per autonome regio?

door admin
Welke maatregelen gelden er per autonome regio?

Voor iedere vrijheidsbeperkende maatregel (avondklok, perimetrale afsluiting etc.) moet namelijk de regionale rechtbank goedkeuring geven. Met de huidige epidemiologische situatie blijven de deelbesturen zoeken naar een acceptabel evenwicht tussen enerzijds een leefbare samenleving en anderzijds controle over het aantal nieuwe coronabesmettingen. Hoe hebben de regio’s het nu geregeld? 

Andalusië

Het hooggerechtshof van Andalusië heeft het verzoek om het nachtleven alleen toegankelijk te maken met een covid-certificaat of negatief testbewijs afgewezen. 

Avondklok: een avondklok tussen 02:00 en 07:00 uur is kracht in gemeentes met een incidentie van 1.000 of hoger: Montoro (Córdoba), Campillos (Málaga), Punta Umbría (Huelva), Marchena, Tocina, El Cuervo de Sevilla (Sevilla), Conil de la frontera, Paterna de Rivera (Cádiz) en Mengíbar (Jaen). 

Horeca: geen capaciteitsrestricties meer op het terras, in binnenruimten maximaal 75 procent in gemeenten met niveau 1 en 2; 50 procent in gemeenten met niveau 3. Binnen mogen overal in de regio maar 4 mensen per tafel plaatsnemen. Buiten zijn dat er 10 in de gemeenten met niveau 1; 8 in gemeenten met niveau 2 en 6 in gemeenten met niveau 3. Eten en drinken aan de bar is in de hele regio verboden. 

Nachtleven: pubs en discotheken moeten een registratie bijhouden van de contactgegevens van de gasten. Bij niveau 1 is de maximale capaciteit 75 procent en bij niveau 2 is dat 50 procent. 

Aragon

Avondklok: tussen 01:00 en 06:00 uur geldt een avondklok in Huesca, Jaca, Monzón en Barbastro. 

Maximale groepsgrootte: 10 personen, zowel thuis als in publieke ruimten. 

Horeca: bars en restaurants mogen tot 00:30 openblijven. Maximale capaciteit binnen is 50 procent met maximaal 6 gasten per tafel. Het terras mag helemaal vol, maar per tafel mogen maximaal 10 mensen plaatsnemen. 

Nachtleven: pubs en discotheken zijn tot 00:30 open met dezelfde capaciteit die voor de horeca geldt. Geen consumptie aan de bar, er is geen dansvloer en op het terras geldt een rookverbod. 

Asturië

In Asturië blijft voor de komende 14 dagen het nachtleven gesloten en wordt er geen alcohol verkocht bij tankstations en avondwinkels. 

Maximale groepsgrootte: in gemeenten met niveau 4+ mogen binnen maximaal 6 mensen samenkomen, buiten zijn dat er 10. Een uitzondering geldt voor rondleidingen met een gids of andere georganiseerde evenementen. 

Horeca: bars en restaurants sluiten om 01:00 uur. Geen consumptie aan de bar, binnen mogen maximaal 6 mensen aan een tafel zitten, buiten zijn dat er 10.

Balearen

Vanaf 14 augustus geldt op de Balearen voor alle sportieve en culturele activiteiten een verplicht vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve PCR-test. 

Maximale groepsgroote: tussen 01:00 en 06:00 uur geldt een verbod op het samenkomen van mensen uit verschillende huishoudens. Dat geldt voor alle eilanden, behalve voor Formentera. 

Horeca: op Mallorca, Menorca en Ibiza gaan bars en restaurants om 01:00 uur dicht. Binnen mogen hier 4 mensen per tafel plaatsnemen, buiten zijn dat er 8. Alleen op Formentera gelden nog de oude maatregelen. Dat komt neer op 6 personen per tafel binnen en 12 per tafel buiten, bars en restaurants zijn hier tot 02:00 uur open. 

Nachtleven: pubs mogen tot 02:00 uur openblijven, maar gasten moeten op een stoel plaatsnemen. Alle discotheken zijn gesloten. Na 22:00 uur worden er geen alcoholhoudende dranken meer verkocht bij tankstations en avondwinkels.

De stranden zijn voor publiek gesloten van 24:00 tot 06:00 uur. 

Canarische Eilanden

Gran Canaria is vanaf 9 augustus over naar niveau 4.

Maximale groepsgrootte: 2 personen voor de eilanden met niveau 4 (Tenerife, Gran Canaria), 4 voor de eilanden met niveau 3 (Fuerteventura en La Palma), 6 voor de eilanden met niveau 2 (Lanzarote en La Gomera) en 10 voor El Hierro dat niveau 1 heeft. 

Horeca: op Tenerife is geen vaccinatiebewijs vereist voor toegang tot de horeca. Deze is tot middernacht geopend. Voor de eilanden met niveau 2 en 3 geldt een maximale capaciteit van 75 procent buiten en 50 procent binnen. De maximale capaciteit buiten bij niveau 1 is 100 procent (maximaal 10 personen per tafel) en binnen 75 procent (6 personen per tafel).

Nachtleven: het nachtleven op de eilanden Lanzarote, La Gomera en El Hierro is tot 02:00 uur open. Gasten moeten op een stoel plaatsnemen en de dansvloer blijft gesloten. Op terrassen geldt een maximale groepsgrootte van 10 personen, binnen geldt een maximale capaciteit van 50 procent en maximaal 4 mensen per tafel.

Tussen 20:00 en 06:00 uur zijn de stranden en parken van Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en La Palma gesloten voor publiek. Op alle eilanden van de regio mag na 22:00 uur geen alcohol meer worden verkocht. 

Cantabrië

In de regio Cantabrië moet sinds 5 augustus een Covid-paspoort worden getoond voor toegang tot de horeca in alle gemeenten met niveau 3. De horecasector is tegen de goedkeuring die de rechtbank hiervoor gaf in hoger beroep gegaan. 

Avondklok: ook heeft de rechter goedkeuring gegeven voor een avondklok van 01:00 tot 06:00 uur in de gemeenten met de hoogste incidenties. 

Horeca: niveau 1: 50 procent capaciteit binnen met maximaal 6 gasten per tafel, 100 procent buiten met maximaal 10 gasten per tafel; niveau 2: capaciteit binnen is gereduceerd tot één derde en buiten tot 75 procent met maximaal 6 personen aan een tafel zowel binnen als buiten; niveau 3: binnen alleen toegankelijk met covid-certificaat, maximale capaciteit is een derde met 6 personen per tafel, buiten is de capaciteit 75 procent. 

Nachtleven: in gemeenten met niveau 2 en 3 is het nachtleven gesloten. Op niveau 1 gelden dezelfde restricties als die voor de horeca (binnen 50 procent met 6 personen per tafel, buiten 100 procent met tien personen per tafel).

Castilië-La Mancha

Horeca: binnen maximaal 75 procent van de capaciteit, buiten 100 procent. Bars en restaurants zijn geopend tot 02:00 uur. Geen consumptie aan de bar en maximaal 10 personen per tafel. 

Nachtleven: pubs en discotheken zijn geopend tot 03:00 uur, met 75 procent van de capaciteit binnen en 100 procent buiten. Binnen mag niet worden gedanst, en ook de bar is gesloten voor consumptie. 

Castilië en León

Horeca: binnen is de maximale capaciteit 75 procent, maximaal 10 personen per tafel en geen consumpties aan de bar. Buiten geldt geen restrictie voor de capaciteit, maar de maximale groepsgrootte tafel is 25 personen. De horeca sluit om 01:30, na 01:00 uur mogen geen gasten meer worden binnengelaten. 

Nachtleven: discotheken en alle feestzalen zijn gesloten. Bars, pubs, karaoke etc. hebben een maximale capaciteit van 50 procent en sluiten om 01:30 uur. Binnen mogen tien, buiten 25 mensen per tafel plaatsnemen. 

Catalonië

In de grotere gemeenten met een incidentie van 250 of meer, geldt een avondklok van 01:00 tot 06:00 uur. Dat zijn er 176 in totaal, waaronder de stad Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Badalona en L’Hospitalet.

Maximale groepsgrootte: tien personen. Buiten de terrassen is het voor groepen verboden te eten of te drinken.  

Horeca: bars en restaurants zijn geopend tot 00:30 uur. Binnen geldt 50 procent capaciteit, buiten 100 procent, maar wel met 1,5 meter afstand. Binnen mogen 6, buiten 10 mensen aan een tafel plaatsnemen. Consumptie aan de bar is in Catalonië toegestaan. 

Nachtleven: alleen buiten, met maximaal 10 personen per tafel op het terras, met verplichte gastenregistratie. 

Alle stranden en parken zijn gesloten voor publiek tussen 00:30 en 06:00 uur. 

Valencia

In 77 gemeenten van deze regio geldt een avondklok van 01:00 tot 06:00 uur, waaronder Valencia, Alicante, Benidorm en Benicàssim. 

Maximale groepsgrootte: overal in de regio geldt een maximale groepsgrootte van 10 personen.

Horeca: binnen is de capaciteit 50 procent met 6 personen per tafel, buiten 100 procent met 10 personen per tafel. Roken en consumptie aan de bar is verboden. De horeca sluit om 00:30 uur. 

Nachtleven: pubs en discotheken moeten net als de horeca om 00:30 de deuren sluiten. Drankfestijnen op straat zijn verboden en tussen 20:00 en 07:00 uur mag geen alcohol worden verkocht. 

Extremadura

Maximale groepsgrootte: zes personen.

Perimetrale afsluiting: Aceituna, Arroyo de la Luz, Madrigalejo, Guadelupe, Hornachos, Los Santos de Maimona en Siruel zeker tot en met 9 augustus. Oliva de la Frontera, Quintana de la Serena, Bienvenida, Villanueva del Fresno, Hervás, Losar de la Vera en Miajadas zeker nog tot en met 12 augustus. 

Horeca: maximale capaciteit binnen van 30 procent met maximaal 6 gasten per tafel, buiten 75 procent met eveneens 6 gasten per tafel. Consumptie aan de bar is verboden. 

Nachtleven: pubs en discotheken mogen tot 02:00 uur openblijven.

Galicië

Vanaf 7 augustus gelden de maximale restricties ook voor Muros, Baiona, Burela, Foz, Viveiro, Monterroso, Meaño, O Grove en Sanxenxo. 

Maximale groepsgrootte: 10 buiten, 6 binnen in de hele regio. Tussen 01:00 en 06:00 mogen alleen leden van hetzelfde huishouden samenkomen in de regio’s met de hoogste incidenties. In de overige regio’s geldt dat van 03:00 tot 06:00 uur. 

Horeca: alleen toegankelijk met geldig covid-certificaat in gemeenten met het hoogste risiconiveau. Hier geldt binnen een maximale capaciteit van 30 procent en buiten van 50 procent. In de overige gebieden is dit zowel binnen als buiten 50 procent. In de gemeenten met het laagste risiconiveau geldt voor de terrassen 100 procent. 

Nachtleven: pubs en discotheken zijn gesloten in de gemeenten met het hoogste risiconiveau. In de overige gebieden geldt een verplicht covid-certificaat, en een maximale capaciteit binnen van 50 procent. 

Tussen middernacht en 06:00 uur zijn alle stranden, pleinen en parken niet toegankelijk voor publiek, waarmee nachtelijke drankfestijnen worden voorkomen. 

Madrid

In de regio Madrid geldt geen enkele perimetrale afsluiting meer.

Horeca: geopend tot 01:00 uur met 50 procent capaciteit binnen en 75 procent op het terras. Binnen mogen 6 mensen aan een tafel plaatsnemen, buiten zijn dat er 10. 

Nachtleven: het nachtleven gaat om 03:00 uur dicht, na 02:00 worden geen gasten meer binnengelaten. Geen consumptie aan de bar en ook de dansvloer blijft hier dicht. 

Murcia

Het regiobestuur van Murcia heeft bij de rechtbank goedkeuring gevraagd om de maximale groepsgrootte van tien personen ook na 3 augustus te mogen handhaven. 

Tussen 02:00 en 06:00 mogen alleen mensen uit hetzelfde huishouden samenkomen. 

Horeca: buiten geldt een capaciteit van 100 procent met maximaal 10 gasten per tafel, binnen is dit maar 30 procent bij niveau 3; 50 procent bij niveau 2 en 75 procent bij niveau 1 met maximaal 6 personen per tafel. 

Het nachtleven in Murcia is gesloten. Tussen 22:00 en 06:00 uur mag geen alcohol worden verkocht in tankstations en nachtwinkels. 

Navarra

In meer dan 100 gemeenten, waaronder Pamplona, geldt zeker nog tot 12 augustus een avondklok van 01:00 tot 06:00 uur in de weekenden en op feestdagen. 

Maximale groepsgrootte: tien personen van maximaal drie verschillende huishoudens. 

Horeca: bars en restaurants hebben een maximale capaciteit van 60 procent en sluiten om 01:00 uur. Voor de terrassen geldt 100 procent, met maximaal 10 gasten per tafel. 

Nachtleven: 50 procent capaciteit voor discotheken en feestzalen met maximaal 6 personen per tafel, geen dansvloer en de deuren gaan om 01:00 uur dicht. 

Baskenland

In Baskenland mogen op pleinen, in parken en sportterreinen tussen middernacht en 06:00 uur geen mensen samenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Verplaatsingen tijdens deze uren zijn wel toegestaan. 

Horeca: binnen geldt een maximale capaciteit van 35 procent, 6 mensen maximaal per tafel en de deuren gaan om 01:00 uur dicht. Consumpties aan de bar zijn niet toegestaan. Discotheken en pubs mogen ook tot 01:00 uur openblijven, maar de dansvloer blijft dicht. 

La Rioja

In de hele regio Rioja mogen maximaal 6 mensen samenkomen. 

Horeca: bijna de hele regio bevindt zich op niveau 2, dat betekent dat bijna overal een maximale capaciteit geldt van 75 procent  binnen met maximaal 6 mensen per tafel. Consumptie aan de bar is toestaan en ook het nachtleven in La Rioja is geopend. Alleen in Calahorra, Arnedo, Haro en Fuenmaor is de capaciteit 50 procent en gaat alle horeca om middernacht dicht. 

Dit vind je misschien ook leuk