Met deze tips voorkom je een boete in Spanje!

door admin
Met deze tips voorkom je een boete in Spanje!

Zoek voordat je op vakantie naar Spanje gaat eerst even de regels op: dit kan je een hoop onnodige boetes besparen Zo is voor de Spaanse verkeersautoriteit DGT al het gedrag dat de aandacht van bestuurder afleidt van zijn controle op de weg een reden tot bekeuren. Maar, behalve in het verkeer, zijn er meer aanleidingen voor de Spaanse politie om je een boete te geven. We hebben wat voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

Rijden met slippers aan

Hoewel het verleidelijk kan zijn om met zomerse temperaturen op slippers te rijden, is het om veiligheidsredenen niet toegestaan. Het dragen van slippers – en hakken trouwens ook- achter het stuur kan je 200 euro kosten. 

Rijden met je arm uit het raam 

Nog een activiteit die met warm verkoelend kan zijn. Maar doe het niet; je elleboog uit het raam steken kost tussen de 80 en 200 euro. 

Je opmaken achter het stuur

Het maakt niet uit of er een file is of dat je voor een stoplicht staat, make-up opbrengen tijdens het rijden is volledig verboden en de boete kan oplopen tot 200 euro.

Je ID-kaart drie keer verliezen

Het kan een echt probleem als je een beetje verstrooid bent, want als je je identiteitskaart meer dan drie keer verliest, kun je een boete krijgen van 100 tot 600 euro.

In zwemkleding de straat op 

Het maakt niet uit of je net uit het water komt of op weg naar huis bent, want de verordeningen van verschillende gemeenten verbieden je in badkleding op straat te lopen in zwenbroek, badpak of bikini. Dit is bijvoorbeeld het geval in Barcelona, waar je een boete kunt krijgen tussen 120 en 300 euro.

Natte doekjes door het toilet spoelen

Ze veroorzaken veel milieuschade en kunnen ook verstopte leidingen veroorzaken. In sommige plaatsen, zoals Valencia ,is het zelfs zwaar bestraft en kan de boete oplopen tot 3.000 euro. 

Tanken met de radio aan

Bij het tanken moet het voertuig volledig worden uitgeschakeld, ook de radio en de lichten. De boete kan oplopen tot zo’n 200 euro.

Liften op snelwegen

Liften op deze wegen is alleen toegestaan voor voetgangers in geval van een ongeval, pech of ongemak, dus liften kan alleen op nationale wegen. De boete kan oplopen tot 80 euro.

Harde muziek in de auto

Heb je de gewoonte om de muziek heel hard te zetten in de auto, en lekker uit volle borst mee te zingen? Let dan op, want als de muziek te hard staat als je in de buurt van een ziekenhuis bent of in een woonwijk, kan het je tussen 80 en 100 euro kosten. 

Een meubelstuk op straat achterlaten

Het lijkt ongelooflijk, maar het komt echt voor. In de meeste gemeentelijke verordeningen is opgenomen dat het niet mag; er staat tussen 750 en 1.500 euro boete op.

Rijden met bedekte oren

Het is verboden ‘je zintuigen te beïnvloeden’ tijdens het rijden, dus rijden met een koptelefoon op of met oortjes in mag niet. Maar ook het dragen van een pet of hoed die je oren bedekt tijdens het autorijden, kan leiden tot een boete van maximaal 200 euro.

Een te koop bord op je auto zetten

Wil je je auto verkopen? Dan kun je het beste een professionele verkoper inschakelen, want alleen al het plaatsen van een ‘te koop’ bord kan een boete van 200 euro betekenen.

Mondkapje en afstand houden

Het mondkapje is in Spanje vanaf zes jaar verplicht in openbare binnenruimtes -zoals winkels en musea- in het openbaar vervoer en taxi’s. Op straat is een mondkapje vereist als er geen afstand gehouden kan worden. Ook als je samen in de auto zit, moet je in Spanje een mondkapje op, tenzij je uit hetzelfde huishouden komt. De boetes kunnen flink oplopen, met een minimaal bedrag van 100 euro. 

Lees meer over de belangrijkste verkeersregels in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk